Behandelingen met chemotherapie en bestraling bij slokdarmkanker zijn niet altijd even effectief. Een nieuwe ontdekking van onderzoekers van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam, gepubliceerd in Cell Reports Medicine, geeft meer inzicht in het waarom.
Tot nu toe werd gedacht dat kankercellen het gebruik van mitochondriën vermijden. Uit het onderzoek is nu bekend dat de slokdarmkankercellen die mitochondriën juist wel gebruiken, om meer zuurstof te maken en zich zo als het ware te wapenen tegen de straling. De kankercellen krijgen meer energie en kunnen de schade van de straling repareren.
Er bestaan middelen die de aanmaak van mitochondriën in de kankercellen kunnen tegengaan. In het laboratorium verbeterde één van deze middelen de effectiviteit van bestraling enorm. Niet alleen werden de tumorcellen sterker geremd in hun groei, ook hun vermogen om opnieuw te groeien na het stoppen van de behandeling werd voorkomen.
De onderzoekers kijken nu of ze een klinische studie kunnen opzetten om de verbeterde effectiviteit verder in kaart te brengen.
Bron: