Tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit Amsterdam analyseerde Xanthe Brands verschillende aspecten van de pathofysiologie en mogelijke biomarkers van community-acquired pneumonia (CAP), bedoeld om meer inzicht te krijgen in de immuunrespons van de gastheer.
Ten eerste vond Brands dat bij 9,8% van de ernstig zieke patiënten met CAP sprake was van het ‘macrophage activation-like syndrome’ (CAP-MALS), gedefinieerd als een plasma-ferritinespiegel > 4420 ng/ml was. CAP-MALS is geassocieerd met een ontregeling van de responsmechanismen van de gastheer die betrokken zijn bij de pathogenese van sepsis.
Hyperferritinemie bij patiënten met CAP die waren opgenomen op een verpleegafdeling, was geassocieerd met verhoogde systemische inflammatie, activatie van neutrofiele granulocyten, cytokineafgifte, activatie en disfunctie van endotheelcellen en activatie van het stollingssysteem.
Daarnaast hebben Brands en collega’s aangetoond dat leukocyten in het bloed van opgenomen CAP-patiënten minder goed in staat waren om pro-inflammatoire cytokinen af te geven in reactie op een ex vivo stimulatie met bacteriële agonisten. Leukocyten van patiënten die de grootste afname hadden van het vermogen om TNF-α te produceren, hadden gelijktijdig verhoogde niveaus van oplosbare ontstekingsmediatoren, endotheelfunctie en procoagulatoire reacties in plasma.
Bron:
Brands X. Immunopathology of community-acquired pneumonia. Proefschrift, Universiteit van Amsterdam. 20 mei 2022.