Het proefschrift van Joyce Braam biedt nieuwe inzichten in de opsporing van antibioticaresistentie van Mycoplasma genitalium. Ook vond ze enkele risicofactoren voor een infectie met deze resistente bacterie. Tot slot bestudeerde ze de verbetering van de klachten van mannen met urethritis die geïnfecteerd waren met M. genitalium, na behandeling met antibiotica.
Terwijl veel ziekteverwekkende bacteriën gedetecteerd kunnen worden middels een kweek of microscopisch onderzoek, is M. genitalium te klein om met een gewone microscoop te zien. Bovendien is deze bacterie lastig te kweken. M. genitalium kan wel worden gevonden met moleculaire testtechnieken, zoals PCR. Braam analyseerde twee nieuw ontworpen PCR-technieken waarmee macrolideresistentie in M. genitalium vastgesteld kan worden.
De beschikbaarheid van de nieuwe PCR-technieken maakte het mogelijk om risicofactoren voor macrolideresistentie bij M. genitalium vast te stellen. Braam en collega’s vonden M. genitalium met macrolideresistentie zeer vaak (66%) bij cliënten van twee soa-poli’s in Amsterdam en Den Haag. Macrolideresistente M. genitalium werd vaker gevonden bij mannen, bij hoger opgeleide en hiv-positieve cliënten en bij cliënten die in de voorafgaande 6 maanden > 10 seksuele partners hadden. Bij deze groepen is het volgens Braam essentieel om te testen op macrolideresistentie, wanneer een behandeling voor M. genitalium wordt overwogen.
Bron:
Braam JF. To treat or not to treat. Antimicrobial resistant Mycoplasma genitalium. Proefschrift, Universiteit van Amsterdam, 1 juli 2022.