Nefroloog Mahdi Salih van het Erasmus MC wil het ziektebeloop bij mensen met cystenieren beter kunnen voorspellen. Hij vermoedt dat het neerslaan van zoutkristallen in de nieren een indicatie kan geven van de snelheid waarmee de nierfunctie achteruitgaat. Als dat klopt, dan is een eenvoudige behandeling met kaliumcitraat misschien mogelijk.
Het onderzoek van Salih is gebaseerd op gegevens van meer dan 600 patiënten met cystenieren uit de DIPAK-studie, een grote studie die loopt in 4 centra. Hij hoopt in urinesamples een biomarker te vinden om nierfalen beter te voorspellen bij cystenieren. Daarnaast wil Salih in een kleiner onderzoek uitzoeken of kaliumcitraat (citroenzuur) – in de vorm van supplementen of groenten en fruit – een rol kan spelen in de behandeling van deze patiënten.
Uit eerder onderzoek is bekend dat citraat de kristalvorming gedeeltelijk tegengaat en dat een lage concentratie urinecitraat een indicator kan zijn voor snelle achteruitgang van de nierfunctie. Salih vermoedt dat meer groente en fruit de zouten in het lichaam kunnen beïnvloeden en daarmee nierfalen kunnen remmen of zelfs voorkomen. Als hij potentieel gunstige effecten van citroenzuur vindt, dan kunnen deze in een grotere studie definitief worden bevestigd.
Salih krijgt voor zijn onderzoek een Creativity-grant uit het Kolff-subsidieprogramma van de Nierstichting.
Bron: