Uit een wereldwijde studie, gecoördineerd door het Amsterdam UMC, blijkt dat bij patiënten met een sinustrombose directe orale anticoagulantia (DOAC’s) even veilig en effectief zijn als vitamine K-antagonisten (VKA’s). Groot voordeel van de nieuwe antistollingsmiddelen is dat veelvuldige trombosecontrole niet meer nodig is.
In deze grootste internationale studie naar sinustrombose van de afgelopen 25 jaar, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Lancet Neurology, vergeleken onderzoekers de bestaande behandeling met VKA’s met de nieuwe behandeling met DOAC’s. In totaal werden de gegevens van 619 patiënten verzameld, afkomstig uit 23 landen. Van deze 619 patiënten werd 65% behandeld met een DOAC en 35% met een VKA.
Voor het beoordelen van de veiligheid van de behandeling keken de onderzoekers naar het optreden van grote bloedingen. Binnen 6 maanden na de diagnose van sinustrombose kreeg 3% van de patiënten in zowel de DOAC- als de VKA-groep een nieuwe trombose of grote bloeding. Er is dus geen verschil in effectiviteit en veiligheid tussen DOAC’s en VKA’s.
Omdat patiënten niet meer regelmatig op controle hoeven bij de trombosedienst, verwachten de onderzoekers dat de resultaten tot aanpassingen van de internationale behandelstandaarden zullen leiden. Ook denken ze dat DOAC’s in de toekomst de standaardmedicatie gaan worden voor deze patiënten.
Bron: