In een studie van Erasmus MC en IKNL is een nieuwe methode toegepast om de levensverwachting te bepalen van mensen die kanker hebben of hebben gehad.
Dankzij de relatieve overleving is het mogelijk om de kans op overleving van kanker gedurende een bepaalde periode, doorgaans 5 jaar, uit te drukken. Deze maatstaf zegt echter niets over de levensverwachting over een heel mensenleven.
Met de door de onderzoekers gebruikte methode kan op basis van de soort kanker, leeftijd, geslacht, het jaar van diagnose en stadium berekend worden hoe hoog de algehele levensverwachting is in vergelijking met de levensverwachting van een vergelijkbare groep uit de algemene bevolking.
De onderzoekers bepaalden zo eerder al de impact van een aantal hematologische tumoren op de levensverwachting. Recent deden zij dit ook voor de 17 meest voorkomende solide kankers specifiek en samengenomen. Daarvoor gebruikten de onderzoekers data van patiënten die tussen 1989 en 2019 een diagnose kanker kregen, met follow-up tot 2022.
De levensverwachting nam toe voor alle 17 kankersoorten samengenomen, ook in vergelijking met de levensverwachting in de algemene bevolking. De onderzoekers schrijven deze verbetering toe aan verbetering in de diagnostiek, preventie, en oncologische zorg.
Bron: