Een groep onderzoekers, onder leiding van het Hubrecht Instituut en Roche’s Institute of Human Biology, heeft organoïden ontwikkeld met grote hoeveelheden entero-endocriene cellen (EEC’s). Daarmee ontdekten ze diverse receptoren die een rol spelen bij het vrijgeven van hormonen die de eetlust en spijsvertering regelen. De studie werd in oktober gepubliceerd in Science.
Onderzoek naar EEC’s is uitdagend, omdat ze minder dan1 % van alle cellen in de darmwand vormen. Bovendien zijn er weinig hormoonregulerende receptoren aanwezig op de cellen. Het team ontdekte een eiwit, CD200, op het oppervlak van EEC’s, waarmee ze grote hoeveelheden EEC’s uit eerder ontwikkelde organoïden konden isoleren. De nieuwe organoïden bevatten veel EEC’s en zijn bovendien uniek voor een specifiek deel van het spijsverteringsstelsel, zoals de maag.
Met de nieuwe organoïden ontdekten en bestudeerden de onderzoekers receptoren die na activatie zorgen voor hormoonafgifte, waaronder GLP-1. Door ze uit te schakelen kon de hormoonafgifte vaak worden geblokkeerd. De nieuwe organoïden maken grote studies mogelijk om methodes te vinden die de hormoonafgifte regelen. De receptoren vormen bovendien een potentieel farmacologisch doelwit om de eetlust, stoelgang, insulinegevoeligheid en mucosale immuniteit te beïnvloeden. Uiteindelijk kan dit leiden tot nieuwe behandelingen voor stofwisselingsziekten en problemen met motiliteit.
Bron: