Op 1 mei zijn de KIDNEW- en NXTGEN Hightech-Artificial Organs-projecten gestart. Beide initiatieven richten zich op het verbeteren van dialysebehandeling en het ontwikkelen van een implanteerbare kunstnier. Internist-nefroloog en onderzoeker Karin Gerritsen (UMC Utrecht) leidt de projecten.
De verbetering van dialysebehandeling bestaat vooral uit het verbeteren van de bloedzuivering en het verkleinen van het dialyseapparaat, met als uiteindelijk doel een implanteerbaar systeem. Het KIDNEW-consortium is opgezet voor deze eerste stappen richting een implanteerbare kunstnier. In het project werken meerdere bedrijven en instituten samen aan nieuwe technologieën, zoals miniatuur siliciummembranen die de glomeruli en de tubuli zo goed mogelijk nabootsen.
Dezelfde doelen, zowel voor de ontwikkeling van componenten voor een implanteerbare kunstnier als de verbeteringen van de dialyse, komen ook terug in het ‘Artificial Organs’ project van het Groeifonds programma NXTGEN Hightech. In dit project worden massaproduceerbare micro- en nanotechnologische bouwblokken geproduceerd, in combinatie met geavanceerde (bio)materialen en celondersteunende technieken. Deze vormen de basis voor de productie van technisch-biologische (hybride) systemen die orgaanfuncties kunnen vervangen en ondersteunen. In eerste instantie richten de onderzoekers zich vooral op de nier, maar uiteindelijk hopen ze de technieken ook toe te kunnen passen voor andere organen.
Bron: