Tijdens Wereld Microbioom Dag is de website buikbelang.nl gelanceerd. Het platform wil kennis over het darmmicrobioom verzamelen en meer onderzoek mogelijk maken.
Initiatiefnemers zijn de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Wageningen University & Research (WUR) en het UMC Groningen. Onder andere microbiologen, MDL-specialisten en hersenonderzoekers werken mee aan Buikbelang. Doel van het platform is om nieuwe inzichten te vertalen naar toepassingen voor de behandeling van spijsverteringsziekten en andere aandoeningen die in relatie staan tot het microbioom.
De eerste ambassadeur van Buikbelang is immunoloog en ondernemer prof. Eric Claassen (Vrije Universiteit Amsterdam). In november geeft Claassen tijdens het congres Arts en Leefstijl een webinar over het belang van het microbioom voor de klinische praktijk.
In juni brachten de 3 kernpartners een werkbezoek aan het UMCG. Met name CRISPR en organoïden stonden in de belangstelling. Aanwezigen kregen een rondleiding door de iPSC CRISPR faciliteit en bezochten de Microbiome Hub. Daarnaast gaven onderzoekers Sebo Withoff en Sacha Zhernakova presentaties over respectievelijk coeliakieonderzoek in organoïdemodellen en de langlopende cohortstudie Lifelines, waarin microbioom-analyses zijn uitgevoerd bij 11.000 mensen. Tot slot bespraken deelnemers de volgende onderzoeksstappen binnen Buikbelang. Er is namelijk veel onderzoek naar het microbioom, maar oorzaak-gevolgrelaties aanwijzen is vooralsnog gecompliceerd.
Bron: