Nieuwe werkgroep moet diagnose en behandeling van zeldzame hematologische aandoeningen verbeteren

Delen via:

Eind vorig jaar is de HOVON Werkgroep Histiocytaire en Lymfocytaire Aandoeningen van start gegaan. Voorzitter dr. Rogier Mous en bestuurslid dr. Jan van Laar, die zich samen met hun collega’s inzetten voor het verbeteren van de diagnose en behandeling, vertellen over de doelen en uitdagingen.

De zorg voor patiënten met zeldzame hematologische ziekten van histiocytaire en lymfocytaire origine, zoals langerhanscelhistiocytose (LCH), niet-langerhanscelhistiocytose, hemofagocytaire lymfohistiocytose (HLH) en de ziekte van Castleman, kan beter, vindt internist-hematoloog dr. Rogier Mous (UMC Utrecht). Er bestaan geen richtlijnen en er worden weinig tot geen klinische studies gedaan. Maar daar wordt inmiddels hard aan gewerkt.

Zichtbare plek

Mous, die min of meer bij toeval in Nederland deskundige werd op het gebied van de ziekte van Castleman, bracht een paar jaar geleden samen met dr. Sanne Tonino (Amsterdam UMC), een aantal medisch specialisten bij elkaar. En eind vorig jaar was het zover: de Werkgroep Histiocytaire en Lymfocytaire Aandoeningen, afgekort Histio-lymfo, was officieel een feit. “Het is heel fijn dat er nu een platform is. Een groep mensen die allemaal dezelfde interesse hebben voor een aantal zeldzame hematologische ziekten.”

Het was lastig om als werkgroep een zichtbare plek te vinden. Uiteindelijk vonden ze die binnen Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON). Een van de doelen van de werkgroep is het uniformeren van de behandeling, door het ontwikkelen van richtlijnen en het opzetten van expertpanels voor het bespreken van lastige patiëntencasuïstiek. Richtlijnen zullen uiteindelijk – net als alle andere hematologische richtlijnen – overigens niet op de website van HOVON verschijnen, maar op de website van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH).

Inmiddels zijn 4 richtlijnen zo goed als klaar: over POEMS, de ziekte van Castleman, LCH en HLH. Mous: “Er waren nog geen richtlijnen, ook niet internationaal. Alleen enkele ‘expert opinions’ en ‘How I treat’-artikelen. Wat we doen is dus vrij uniek.”

Probleemeigenaar

De werkgroep is multidisciplinair, met naast hematologen, een immunoloog, 2 kinderoncologen, een patholoog en er zal nog een neuroloog worden betrokken. “Omdat een deel van de ziektebeelden via de neurologie in ieder geval gediagnosticeerd en soms ook behandeld wordt”, licht Mous toe. “Gezien het feit dat er zo veel verschillende disciplines betrokken zijn, is het niet vreemd dat er nog geen richtlijnen waren. Niemand voelt – of beter gezegd: voelde – zich probleemeigenaar.”

Naast het ontwikkelen van richtlijnen is ook het opzetten en uitvoeren van (inter)nationale klinische studies voor patiënten met zeldzame histiocytaire en lymfocytaire ziekten een prioriteit. Mous is momenteel bezig met het verzamelen van klinische data uit verschillende Europese landen. “Er zijn veel behandelaars die op individuele basis een overzicht hebben met daarin patiënten met deze zeldzame aandoeningen die ze hebben behandeld. Door deze informatie te bundelen, komt er hopelijk meer bewijs omtrent de beste behandeling van de ziektebeelden. Dit maakt het bovendien makkelijker om een studie gefinancierd te krijgen.”

Internationale studie

Want financiering blijft een heikel punt bij zeldzame aandoeningen. Toch is het klinisch immunoloog dr. Jan van Laar (Erasmus MC) en internationale collega’s gelukt om een sponsor, een Amerikaanse farmaceut, te vinden voor een studie naar HLH. “Hemofagocytaire lymfohistiocytose is een ernstige hyperinflammatoire ziekte die vaak wordt getriggerd door een maligniteit. Het gaat dan met name om hematologische maligniteiten, vaak T-cellymfomen. Patiënten kunnen heel ziek worden. Een septisch-achtig beeld, waarbij lage bloeddruk, orgaanfalen en koorts op de voorgrond staan”, legt Van Laar uit.

Het is belangrijk om die inflammatie te remmen. Naast de standaard anti-inflammatoire middelen zoals prednison, IVIG, ciclosporine, tocilizumab en anakinra en het cytostaticum etoposide, zijn de zogenaamde ‘salvage’ middelen in Nederland en de Europese Unie moeilijk voor te schrijven. Een voorbeeld daarvan is het inmiddels in de Verenigde Staten geregistreerde emapalumab, dat wordt ingezet in de hoop op een respons in de aanlooptijd naar de diagnose waardoor de maligniteit op tijd kan worden herkend en in een minder ziektevolle periode kan worden begonnen met behandelen van de maligniteit. Van Laar: “Soms zijn mensen anders namelijk te ziek om nog te behandelen. Een middel, ELA-026, dat de effecten van emapalumab lijkt te kopiëren, gaat nu in internationaal verband getest worden.”

Meer bekendheid

Mous en Van Laar stellen dat we in Nederland geluk hebben dat sommige middelen tegen deze zeldzame ziekten vergoed worden, of door een farmaceut worden betaald. In lage-inkomenslanden is dat vaak niet het geval; daar sterven mensen aan deze zeldzame ziekten, als het ziektebeeld überhaupt al wordt herkend. “We zijn verwend. Het is schrikbarend dat in Afrika bepaalde medicijnen gewoon niet beschikbaar zijn”, zegt Van Laar. “Als er meer bewijs voor effectiviteit is en daardoor wel registratie of een vergoeding mogelijk is, dan is dat heel waardevol. Ook voor die landen.”

De werkgroep probeert meer bekendheid voor de zeldzame aandoeningen te genereren, zodat collega’s de ziektebeelden beter en sneller herkennen en bovendien weten wie ze kunnen benaderen met vragen. “Ik had een keer een patiënt uit Friesland die via de Verenigde Staten naar mij was gestuurd”, vertelt Van Laar. “Dat gaat nu gelukkig vaak beter. In onze werkgroep zijn alle academische centra vertegenwoordigd. Wij weten inmiddels in Nederland hoe de lijnen lopen. We hebben ook steeds beter in kaart hoe deze in het buitenland lopen, voor onderzoek en nog meer expertise.”

Uitdagingen

De eerste belangrijke stappen lijken hiermee gezet. Wat zien Van Laar en Mous als uitdagingen in deze beginfase van de werkgroep? “Het is belangrijk iedereen bij elkaar te houden en samen dezelfde doelen na te blijven streven. Dat laatste is volgens mij heel duidelijk en tastbaar, en daar zijn we het ook over eens”, aldus Mous. “Concrete stappen maken, samen nadenken over klinische studies en op die manier een waardevolle bijdrage leveren.”

Als persoonlijk doel noemt hij het opstarten van een klinische studie. Als dat niet samen met een farmaceut kan, dan wellicht met behulp van een Europese subsidie. En, zoals gezegd, meer zichtbare informatie om meer bekendheid aan de ziektebeelden te geven. Dat laatste gebeurt ook door presentaties die Van Laar en zijn collega’s op onder meer de hematologie- en de reumatologiedagen geven. Net als Mous noemt Van Laar zichtbaarheid en bekendheid de grootste uitdaging. “We hoeven niet alle patiënten zelf te behandelen, dat zou misschien niet eens mogelijk zijn, maar laat ons in ieder geval meedenken over de onderliggende diagnose en de behandeling. Bij voorkeur in een vroeg stadium. Hoe eerder, hoe beter.”

Samenstelling Werkgroep Histiocytaire en Lymfocitaire Aandoeningen

Voorzitter: dr. R. Mous, Hematoloog, UMC Utrecht

Vicevoorzitter: dr. S.H. Tonino, Hematoloog, Amsterdam UMC, Amsterdam

Secretaris: dr. F.J.S.H. Woei-A-Jin, Hematoloog en Medisch Oncoloog, UH Leuven, Leuven

Overige bestuursleden: dr. J.A.M. van Laar, Klinisch Immunoloog, Erasmus MC, Rotterdam

 

T-cellymfoom na CAR T-celtherapie zeldzaam; genetische modificatie van cellen niet altijd de oorzaak

nov 2024 | Lymfoom

Lees meer over T-cellymfoom na CAR T-celtherapie zeldzaam; genetische modificatie van cellen niet altijd de oorzaak

Eenmaal versus tweemaal wekelijks carfilzomib, lenalidomide en dexamethason bij RRMM

okt 2024 | MM

Lees meer over Eenmaal versus tweemaal wekelijks carfilzomib, lenalidomide en dexamethason bij RRMM

Met nieuwe leidraad multimorbiditeit op weg naar toekomstbestendige zorg

okt 2024

Lees meer over Met nieuwe leidraad multimorbiditeit op weg naar toekomstbestendige zorg

“Nog discussie over de betekenis van de VAF”

okt 2024 | MPN

Lees meer over “Nog discussie over de betekenis van de VAF”

Hematologiepatiënten UMCG krijgen farmacogenetisch paspoort

okt 2024 | Leukemie, Lymfoom, Stamceltransplantatie

Lees meer over Hematologiepatiënten UMCG krijgen farmacogenetisch paspoort

Asciminib bij nieuw gediagnosticeerde chronische myeloïde leukemie

okt 2024 | Leukemie

Lees meer over Asciminib bij nieuw gediagnosticeerde chronische myeloïde leukemie

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Gewone symptomen van zeldzame ziekten

27 sep 2022

Lees meer over Gewone symptomen van zeldzame ziekten

Behandeling van eosinofiele aandoeningen EGPA en HES

21 sep 2022 | Astma

Lees meer over Behandeling van eosinofiele aandoeningen EGPA en HES

Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen

11 aug 2022 | HIV

Lees meer over Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen

Kijk verder dan de huid #2 - Patiënt Management

8 jul 2022 | Lymfoom, Radiotherapie

Lees meer over Kijk verder dan de huid #2 - Patiënt Management

Eosinofiel gedreven aandoeningen en de behandeling

23 mrt 2022 om 20:30

Lees meer over Eosinofiel gedreven aandoeningen en de behandeling

State of the (C)AR T Learning

28 mei 2021 | Lymfoom

Lees meer over State of the (C)AR T Learning

Hematologie in beeld

3 nov 2020

Lees meer over Hematologie in beeld

VTE & Kanker: tijd voor een nieuwe aanpak?

20 nov 2018 om 20:30

Lees meer over VTE & Kanker: tijd voor een nieuwe aanpak?

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

zondag 8 dec 2024 t/m woensdag 11 dec 2024 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

Omgaan met remmers vraagt structurele aanpak

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Omgaan met remmers vraagt structurele aanpak

Seksuele gezondheid bespreken blijkt lastig in de praktijk

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Seksuele gezondheid bespreken blijkt lastig in de praktijk

Hemofiliebehandeling nog steeds in de lift

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Hemofiliebehandeling nog steeds in de lift

Nog veel unmet needs op het gebied van hemofilie

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Nog veel unmet needs op het gebied van hemofilie

Gewrichtsschade voorkomen bij mensen met hemofilie cruciaal

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Gewrichtsschade voorkomen bij mensen met hemofilie cruciaal

Vrouwen en bloedingsziekten behoeven bijzondere aandacht

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Vrouwen en bloedingsziekten behoeven bijzondere aandacht

Mentale gezondheid bij hemofilie moet niet onderschat worden

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Mentale gezondheid bij hemofilie moet niet onderschat worden

Seksualiteit onmisbaar onderdeel van de zorg rond hemofilie

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Seksualiteit onmisbaar onderdeel van de zorg rond hemofilie

Fysiotherapie en beweging belangrijk voor alle hemofiliepatiënten

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Fysiotherapie en beweging belangrijk voor alle hemofiliepatiënten

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

okt 2020

Lees meer over De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

AML-Podcastserie

jul 2020

Lees meer over AML-Podcastserie

Stamceltransplantatie bij AML

apr 2020 | Transplantatie

Lees meer over Stamceltransplantatie bij AML

AML-behandeling in de perifere setting

apr 2020

Lees meer over AML-behandeling in de perifere setting

Diagnose en testen bij FLT3+ AML

jan 2020 | Leukemie

Lees meer over Diagnose en testen bij FLT3+ AML

MedNet Hematologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-05

MedNet Hematologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-04

MedNet Hematologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-03

MedNet Hematologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-02

MedNet Hematologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-01

MedNet Hematologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-06

MedNet Hematologie 2023-05

okt 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-05

MedNet Hematologie 2023-04

aug 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-04

MedNet Hematologie 2023-03

jun 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-03