Bij het kiezen van een inhalatietherapie lijken zowel mensen met astma en/of COPD zelf als betrokken zorgverleners open te staan voor het meenemen van de milieu-impact in hun overwegingen, zo blijkt uit verkennend onderzoek van het Nivel.
Bij gebruik van dosisaerosolen komen broeikasgassen vrij die een aanzienlijke milieu-impact hebben. Zowel de patiënten als zorgverleners die deelnamen aan het onderzoek staan open voor het meenemen van duurzaamheidsaspecten bij hun overweging van behandelkeuzes, mits de effectiviteit van de behandeling voor de patiënt gewaarborgd blijft.
Om een gedegen keuze te kunnen maken moet er volgens hen wel voldoende kennis en informatie beschikbaar zijn over de milieu-impact van het geneesmiddel. Punt van aandacht hierbij is ervoor te zorgen dat deze informatie op een juiste manier bij patiënten en zorgverleners terechtkomt.
De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van zorggegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Hierbij werd het type toedieningsvorm van inhalatiemedicatie van 113.937 patiënten uit 346 huisartsenpraktijken geanalyseerd.
Daarnaast deden 4 mensen met astma en/of COPD mee aan een focusgroep en werden 4 anderen met astma en/of COPD afzonderlijk geïnterviewd om de motivatie voor een duurzamere behandeling in kaart te brengen. Ook werd met 6 betrokken zorgverleners een focusgroep georganiseerd.
Bron: