Nog veel onderzoek nodig naar faagtherapie

Delen via:

Een bacteriofaag (kortweg faag genoemd) is een virus dat alleen een specifieke bacteriesoort kan infecteren en doden. Kan die eigenschap klinisch worden gebruikt in de behandeling van infecties? Naar die vraag wordt de laatste jaren onderzoek gedaan. Medisch microbioloog dr. Pieter-Jan Haas (UMC Utrecht) ontving voor zulk onderzoek recent subsidie van NWO. 

Faagtherapie kreeg enkele jaren geleden aandacht na uitzendingen op televisie, waarin patiënten met fagen werden behandeld in de Eliava-kliniek in de Georgische hoofdstad Tbilisi. “Daar kun je inderdaad fagen laten maken en je ermee laten behandelen”, vertelt Haas. “Van alle buitenlandse patiënten die er komen, is de helft Nederlands. Er is hier ook een reisbureau dat reizen naar Tbilisi organiseert. Het leeft dus wel in ons land. Uit studies kunnen we inmiddels concluderen dat de therapie veilig is.”

Maar er is nog onvoldoende bewijs voor effectiviteit. Er is wel steeds meer samenwerking in onderzoek daarnaar, ook met Tbilisi. Een van de onderzoeksgroepen bevindt zich in Leuven (België). Daar wordt via een gedoogbeleid ook faagtherapie gegeven aan patiënten met een ernstige botinfectie die falen op behandeling met antibiotica. “Heel recent heeft de groep een artikel gepubliceerd over hun eerste 100 patiënten”, weet Haas. “Bij 60 tot 70% werd klinische respons gezien of zelfs genezing van de infectie. Ze gaan nu een prospectieve registry opzetten.”1

Gerichte therapie

Fagen vermenigvuldigen zich door hun genetisch materiaal (een stukje RNA of DNA) in de bacterie te injecteren waarna de bacterie zelf nieuwe bacteriofagen gaat produceren. Die komen vrij als de bacterie uiteindelijk openbarst, waarna de nieuwe bacteriofagen andere bacteriën van dezelfde soort kunnen infecteren. Vanwege de specificiteit van fagen hebben zij geen effect op andere bacteriesoorten. Dat maakt heel gerichte antibacteriële therapie mogelijk. Dat zou een alternatief kunnen zijn voor antibiotica waartegen steeds meer bacteriële resistentie ontstaat.

Er zijn al enkele studies gedaan met faagtherapie, vertelt Haas. “Maar mede door inadequate studiedesigns hebben die tot nu toe weinig opgeleverd. Recent is een nieuwe studie gestart: de internationale PhagoDAIR-studie waaraan ook het UMC Groningen deelneemt. Daarin wordt faagtherapie onderzocht bij patiënten met een chronische gewrichtsprothese-infectie door Staphylococcus aureus waardoor de prothese soms moet worden verwijderd. In de studie worden bacteriofagen op de plek van de infectie toegediend, waardoor de infectie wellicht langer onder controle blijft en de gewrichtsprothese gespaard kan blijven. Maar er zijn strenge inclusiecriteria, wat het lastig maakt om patiënten te includeren. De eerste resultaten worden over ongeveer een jaar verwacht.”

Volgens Haas zijn veel meer data nodig uit hoogwaardige klinische studies voordat fagen ingezet kunnen worden bij de behandeling van infecties. Een knelpunt voor studies is dat een faag specifiek is voor een bacteriesoort. “Voor een behandeling zoeken we een faag die past bij de infectie van de patiënt”, legt Haas uit. “Dat maakt faagtherapie personalized medicine waarvoor strenge regels gelden.”

Breder werkingsspectrum

In zijn onderzoek wil Haas zelf proberen om breder werkende bacteriofagen te ontwikkelen. Dat doet hij samen met onderzoekers van de TU Delft. In deze samenwerking is recent ontdekt dat bacteriën afweermechanismen tegen fagen kunnen opbouwen. Zo hebben bepaalde stammen van Pseudomonas aeruginosa meer dan 150 afweermechanismen, dus resistentiemechanismen tegen fagen. Die mechanismen zijn heel divers. Er zijn zelfs afweermechanismen gevonden waarbij de bacterie zichzelf doodt na een faaginfectie, zodat er geen nieuwe fagen worden geproduceerd.

Tegelijk hebben fagen weer verschillende verdedigingsmechanismen daartegen ontwikkeld. In het nieuwe samenwerkingsproject willen de onderzoekers deze verdedigingsmechanismen combineren. Dat kan resulteren in een faag die meerdere bacteriestammen met verschillende resistentiemechanismen kan infecteren. Dat kan de klinische toepassing van faagtherapie een stap dichterbij brengen. Voor dit project hebben de onderzoekers recent ruim 500.000 euro subsidie ontvangen van de NWO. Haas: “Doel is om een set aangepaste bacteriofagen te ontwikkelen met een breed werkingsspectrum tegen klinische P. aeruginosa-stammen. Die fagen kunnen dan in klinische studies worden onderzocht op veiligheid, bijvoorbeeld bij patiënten met implantaatinfecties door P. aeruginosa.”

Combinatie met antibiotica

Volgens Haas zal er geen universele faagcocktail komen die, net als een breedspectrum antibioticum, inzetbaar is bij veel patiënten op bijvoorbeeld een Spoedeisende Hulp. Want faagtherapie blijft persoonsgerichte behandeling. Maar fagen kunnen wel tegelijk met antibiotica worden ingezet, om de werking van faagtherapie te verbreden. “We kunnen ook kijken naar chronische infecties waarvoor vrijwel geen behandelmogelijkheden meer zijn, zoals chronische wond- of urineweginfecties. In Nederland hebben we zulke infecties nog redelijk onder controle, maar bij bijvoorbeeld oorlogsslachtoffers in Oost-Europa komen nu ernstige en multiresistente wondinfecties voor. Daar zit nu de meeste winst voor faagtherapie. Ik denk dat bacteriofagen antibiotica niet helemaal zullen gaan vervangen, maar ze kunnen wellicht wel een rol gaan spelen in combinatie met antibiotica. In huidige studies lijkt zo’n combinatie soms synergistisch te werken, hoewel we de mechanismen daarachter nu nog niet kennen.”

Basale vragen

Het onderzoek draait nog om heel basale vragen, maar de antwoorden daarop zijn van belang voor onder andere het maken van een cocktail van fagen om eventueel patiënten mee te behandelen. Voor het ontwikkelen van zo’n cocktail heeft Haas ook een tweede subsidie gekregen, die valt binnen het NACTAR-programma van NWO/VWS dat zich richt op onderzoek naar nieuwe bronnen en alternatieven voor antibiotica. In het programma is bijna 1,6 miljoen euro verdeeld over 4 onderzoeksprojecten. Haas vertelt over zijn project: “Als we een cocktail van fagen willen maken tegen alle verdedigingsmechanismen van Pseudomonas, dan zijn dat misschien wel 80 fagen. Dat is geen realistische hoeveelheid. Wij willen fagen gaan ontwikkelen waarin we verschillende verdedigingsmechanismen van fagen combineren, waardoor ze misschien werken tegen veel verschillende bacteriële stammen met verschillende afweermechanismen. Dan volstaat misschien een cocktail van 10 fagen. Dat is interessanter voor toekomstige faagtherapie.”

Geen ongewenste effecten

In het project van Haas wordt onder andere onderzocht welke bacteriële afweermechanismen van klinisch belang zijn, hoe die worden gereguleerd en welke een rol spelen bij infectie van een patiënt. Regulatie gebeurt waarschijnlijk niet doordat één gen aan of uit gaat, verklaart Haas. “Een bacterie weet of voelt op een of andere manier dat die geïnfecteerd is door een faag. Dat zal een cascade aan moleculaire reacties op gang brengen, die er misschien voor zorgt dat de bacterie minder goed wordt herkend door de bacteriofaag. Maar dan wordt de bacterie wellicht ook minder zichtbaar voor ons afweersysteem, of misschien wel virulenter. Over dat alles is nog niets bekend. Dit soort vragen willen we eveneens gaan onderzoeken, want deze aspecten zijn van belang als we een cocktail van fagen willen gaan maken. We willen daarmee immers geen ongewenste effecten veroorzaken. Ons komende onderzoek vindt plaats in Delft en in Utrecht: onderzoekers in Delft richten zich op de bacteriofagen, en wij kijken meer naar processen in de bacterie.”

Referentie:

  1. Pirnay JP, Djebara S, Steurs G, et al. Personalized bacteriophage therapy outcomes for 100 consecutive cases: a multicentre, multinational, retrospective observational study. Nat Microbiol.2024;9:1434-53. 

 

Nieuw onderzoek naar werking antistoffen bij corona

okt 2020 | Pneumonie, Virale infecties

Lees meer over Nieuw onderzoek naar werking antistoffen bij corona

Niet standaard antibiotica voor COVID-19-patiënt

okt 2020 | Antibioticaresistentie, Pneumonie, Virale infecties

Lees meer over Niet standaard antibiotica voor COVID-19-patiënt

Herinfectie met HCV bij MSM na succesvolle behandeling met DAA’s

okt 2020 | Hepatitis, Hepatologie, Virale infecties

Lees meer over Herinfectie met HCV bij MSM na succesvolle behandeling met DAA’s

Eerdere syfilisinfectie verandert het beloop van volgende episode

okt 2020 | Bacteriële infecties, SOA

Lees meer over Eerdere syfilisinfectie verandert het beloop van volgende episode

Ivermectine met of zonder albendazol bij onchocerciasis

okt 2020 | Parasitaire infecties

Lees meer over Ivermectine met of zonder albendazol bij onchocerciasis

De nieuwe uitdaging van Joop Arends

okt 2020

Lees meer over De nieuwe uitdaging van Joop Arends

Nationaal Hepatitis Delta webinar

28 mei 2024 | Hepatitis, Hepatologie, Virale infecties

Lees meer over Nationaal Hepatitis Delta webinar

Maternale vaccinatie ter preventie van RSV in kinderen

9 jan 2024 om 20:00 | Virale infecties

Lees meer over Maternale vaccinatie ter preventie van RSV in kinderen

RSV: inzichten en casuïstiek vanuit de eerste en tweede lijn

27 nov 2023 om 20:00 | Ouderen, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over RSV: inzichten en casuïstiek vanuit de eerste en tweede lijn

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen

11 aug 2022 | HIV, Stamceltransplantatie, Vaccinatie

Lees meer over Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen

The ART of Preventing Kidney Damage

12 apr 2021 om 20:00 | HIV, Virale infecties

Lees meer over The ART of Preventing Kidney Damage

De zin en onzin van vaccineren

Bacteriële infecties, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over De zin en onzin van vaccineren

Post CROI 2025

dinsdag 1 apr 2025 van 18:00 tot 21:30 | HIV, Virale infecties

Lees meer over Post CROI 2025

Goede hiv-preventie met halfjaarlijkse injecties met lenacapavir bij transgenders en homo- en biseksuele mannen

nov 2024 | HIV, Virale infecties

Lees meer over Goede hiv-preventie met halfjaarlijkse injecties met lenacapavir bij transgenders en homo- en biseksuele mannen

Naleving van pre-expositieprofylaxe beter met halfjaarlijkse injectie van lenacapavir dan met dagelijkse pillen

nov 2024 | HIV, Virale infecties

Lees meer over Naleving van pre-expositieprofylaxe beter met halfjaarlijkse injectie van lenacapavir dan met dagelijkse pillen

Update van de Europese richtlijnen voor de preventie, diagnose en behandeling van hiv bij kinderen

nov 2024 | HIV, Virale infecties

Lees meer over Update van de Europese richtlijnen voor de preventie, diagnose en behandeling van hiv bij kinderen

In Europa hebben niet alle mannen die seks hebben met mannen dezelfde toegang tot pre-expositieprofylaxe

nov 2024 | HIV, Virale infecties

Lees meer over In Europa hebben niet alle mannen die seks hebben met mannen dezelfde toegang tot pre-expositieprofylaxe

Vergelijkbare incidentie CNS-AE’s met DTG/3TC en BIC/FTC/TAF bij mensen met hiv en neuropsychiatrische comorbiditeit

nov 2024 | HIV, Virale infecties

Lees meer over Vergelijkbare incidentie CNS-AE’s met DTG/3TC en BIC/FTC/TAF bij mensen met hiv en neuropsychiatrische comorbiditeit

Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

nov 2024 | HIV, Immuuntherapie, Longoncologie, Virale infecties

Lees meer over Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

Goede virologische suppressie met dolutegravir-bevattende therapie in een Thais programma

nov 2024 | HIV, Virale infecties

Lees meer over Goede virologische suppressie met dolutegravir-bevattende therapie in een Thais programma

Resistentie bij mensen met hiv die tweedegeneratie-integraseremmers krijgen

nov 2024 | HIV, Virale infecties

Lees meer over Resistentie bij mensen met hiv die tweedegeneratie-integraseremmers krijgen

Immunologische responsen op MVA-vaccinatie en mpox-infectie bij mensen met hiv

nov 2024 | HIV, Vaccinatie

Lees meer over Immunologische responsen op MVA-vaccinatie en mpox-infectie bij mensen met hiv

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Innovatie in de zorg

nov 2019

Lees meer over Innovatie in de zorg

MedNet Infectieziekten 2024-04

nov 2024

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2024-04

MedNet Infectieziekten 2024-02

mei 2024

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2024-02

MedNet Infectieziekten 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2024-01

MedNet Infectieziekten 2023-05

dec 2023

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2023-05

MedNet Infectieziekten 2023-04

nov 2023

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2023-04

MedNet Infectieziekten 2023-03

aug 2023

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2023-03

MedNet Infectieziekten 2023-02

mei 2023

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2023-02

MedNet Infectieziekten 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2023-01

MedNet Infectieziekten 2022-05

dec 2022

Lees meer over MedNet Infectieziekten 2022-05