Duitse onderzoekers vonden in het universiteitsziekenhuis in Keulen geen kolonisatie met C. auris onder 655 patiënten die eerder in het buitenland waren opgenomen. Universele screening van deze patiënten lijkt volgens hen dan ook niet kosteneffectief.
Candida auris is een opkomende ziekteverwekker die leidt tot een scala aan zorggerelateerde infecties, meestal bij ernstig zieke patiënten. In tegenstelling tot veel andere landen met een stijgend aantal gevallen van C. auris, zijn er tussen 2015 en 2017 in Duitsland slechts 7 gevallen gemeld, voornamelijk van patiënten die eerder een medische behandeling in het buitenland hadden ondergaan. Daarom werd in het universiteitsziekenhuis in Keulen een verplichte screening op C. auris-kolonisatie ingesteld voor alle internationale patiënten en patiënten die in de afgelopen 6 maanden in het buitenland waren opgenomen. Kolonisatie werd beoordeeld met behulp van een eerder vastgesteld screeningsprotocol voor multiresistente bacteriën. Sinds 2017 werden alle monsters bovendien geanalyseerd op C. auris met behulp van chromogene Candida-agar. Gistisolaten werden geïdentificeerd met behulp van MALDI TOF, behalve C. albicans die werd geïdentificeerd door de typische groene kleur op chromogene agar.
Het studiecohort omvatte 655 patiënten en een totaal aantal van 1399 monsters. Drieënvijftig patiënten waren gekoloniseerd met Candida-soorten (C. albicans: n = 37; C. glabrata: n = 14; overig: n = 9). Er werden geen gevallen van C. auris gedetecteerd. Candida spp. werden voornamelijk gedetecteerd in respiratoire (5,4% positief) en gastro-intestinale monsters (5,2%). De laboratoriumkosten bedroegen 14.689 euro en het kostte analisten 98,7 uur om de analyses uit te voeren. Volgens de onderzoekers moeten toekomstige studies gericht zijn op het ontwikkelen en valideren van meer gerichte strategieën en risicoscores voor C. auris-kolonisatie.
Bron: