De omgeving van beenmergstamcellen speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling en behandeling van leukemie. Onderzoekers van het Erasmus MC brachten voor het eerst de interactie tussen stamcellen en hun omgeving bij patiënten met acute myeloïde leukemie in kaart.
De onderzoekers vergeleken beenmerg van gezonde personen met beenmerg van patiënten met acute myeloïde leukemie (AML). Bij AML-patiënten toonden cellen in de stamcelniches tekenen van ontsteking. De ontsteking in stamcelniches remt de ontwikkeling van gezonde stamcellen. De tumorcellen hebben daarentegen geen last van de ontsteking en konden het in een rap tempo overnemen van de gezonde stamcellen.
Desondanks hadden patiënten met veel ontsteking een betere overlevingskans na chemotherapie. Onderzoeksleider prof. dr. Marc Raaijmakers denkt dat dit komt doordat ontstoken niches tumorcellen kwetsbaar maken voor chemotherapie. De resultaten van zijn onderzoek verschenen onlangs in Blood Cancer Discovery.
Raaijmakers ziet 2 manieren waarop de bevindingen kunnen bijdragen aan de behandeling van leukemie. In eerste instantie door ontstekingen in de stamcelniches af te remmen om vorming van tumorcellen en het ontstaan van AML te vertragen of voorkomen. Als de ziekte zich toch heeft ontwikkeld kunnen de ontstekingen juist worden gestimuleerd zodat de tumorcellen niet profiteren van de nichecellen.
Bron: