Ondanks de uitbreiding van het gebruik van pembrolizumab en daratumumab zijn de prijzen van deze immuno-oncologische middelen hoog gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC Rotterdam.
In het onderzoek zijn de mogelijke financiële effecten van een bredere inzet van deze middelen onder de loep genomen. Beide werden eerst gebruikt voor slechts 1 indicatie, maar worden inmiddels ook voorgeschreven voor veel andere indicaties. Hoewel de ontwikkelingskosten voor nieuwe medicijnen hoog zijn bij de eerste indicatie, zijn deze aanzienlijk lager bij elke indicatie-uitbreiding.
De onderzoekers keken naar een manier om de prijs van deze medicijnen te bepalen, waarbij de gemaakte investeringen in de ontwikkeling van het medicijn, de productiekosten en de winst allemaal zijn meegenomen.
Het model dat de onderzoekers hebben gebruikt om de prijs te bepalen laat zien dat het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor het medicijn en de initiële ontwikkelingskosten de grootste invloed hebben op de prijs. Het gebruik van dit model biedt daarmee nieuwe handvaten voor de onderhandelingen tussen fabrikanten en het Ministerie van VWS over de vergoeding van dure geneesmiddelen.
Bron: