In een studie geleid door Yale Universiteit in samenwerking met het Radboudumc hebben onderzoekers ontdekt hoe smaak het steekgedrag van muggen beïnvloedt. Deze bevindingen helpen mogelijk om muggen af te schrikken en verspreiding van ziektes tegen te gaan.
Muggen en de ziektes die zij overdragen, zoals dengue, verspreiden zich momenteel wereldwijd. Een belangrijke strategie om deze ziektes te voorkomen, is zorgen dat de insecten hun slachtoffers niet kunnen steken. Hoewel wetenschappers al manieren hebben ontdekt waarop geur en warmte muggen helpen om mensen te vinden, is er weinig bekend over de rol van smaak zodra ze geland zijn.
In deze studie tonen de onderzoekers aan hoe verschillende smaken worden gecodeerd door neuronen in muggen, en hoe deze smaken invloed hebben op steken, voedsel opnemen en eitjes leggen.
Ze identificeren ook stoffen in menselijk zweet die het steekgedrag van muggen verhogen, en bittere stoffen die het leggen van eitjes en voedselopname juist onderdrukken. Deze inzichten werpen een nieuw licht op waarom sommige mensen aantrekkelijker zijn voor muggen dan anderen.
Volgens de onderzoekers kunnen deze bevindingen bijdragen aan methoden om het steken door muggen in de toekomst te verminderen of te stoppen.
Bron: