Het LUMC werkt mee aan het Europese Bugs4Urate-project. In dit project, dat een prestigieuze EIC Pathfinder Grant van 3,8 miljoen euro ontving, gaan wetenschappers na of jicht te behandelen is met melkzuurbacteriën.
Jicht is een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. De aandoening kan mogelijk worden behandeld en voorkomen door middel van het medische voedingsproduct BEO 001. Het bevat een specifieke mix van melkzuurbacteriën die de darmen in staat stelt om uraat beter te verwerken.
Gedurende 3 jaar zal het consortium, bestaande uit onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen, de Universiteit van Örebro (Zweden), het LUMC en de bedrijven NeoBioSys en BEO Therapeutics, de effectiviteit en de werking van het product testen in 2 klinische studies waar meer dan 100 patiënten aan deelnemen.
Ook wordt onderzocht hoe de behandeling gepersonaliseerd kan worden door het microbioom, het dieet en de genen van patiënten te analyseren. Het LUMC zal het ontstekingsaspect van de ziekte karakteriseren en ‘multi-omics’-data genereren om de inflammatoire druk in het lichaam beter te begrijpen wanneer jicht optreedt.
Bron: