Onderzoek naar endoscopische beeldvorming met fluorescentie

Delen via:

MDL-arts prof. dr. Wouter Nagengast (UMC Groningen) is recent benoemd tot hoogleraar Moleculaire Beeldvorming en Innovatieve Endoscopie. De leerstoel is een combinatie van zijn farmaceutische achtergrond, zijn kennis over labeling van antilichamen en zijn belangstelling voor translationeel onderzoek en innovatie. “Ik ben MDL-arts, maar werk heel bewust samen met andere disciplines.” 

Moleculaire beeldvorming is het in beeld brengen van fysiologische processen in het lichaam. Nagengast hoopt dat ook met endoscopie te kunnen doen. “Maar het gaat niet alleen om moleculaire beeldvorming. Ik ben een interventie-endoscopist die allerlei endoscopische resectietechnieken hanteert, zoals ESD en EID. Daarbij pas ik ook innovatieve procedures toe bij patiënten en introduceer ik moleculaire beeldvorming voor diagnostiek en follow-up. Via landelijke studies willen we nieuwe technieken evalueren.” 

Veel technieken geleerd

Nagengast heeft farmacie gestudeerd, na te zijn uitgeloot voor geneeskunde. Zijn afstuderen was bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het UMCG, en ook aan de Washington University in St. Louis in de VS. Daar werkte een hoogleraar die expert was in radioactiviteitslabelingen, van wie Nagengast veel technieken heeft geleerd zoals radioactieve labeling van antilichamen. “Ik kwam daar in contact met veel geneeskundestudenten waardoor mijn enthousiasme voor die studierichting weer bovenkwam. Juist op dat moment startte de zijinstroom voor geneeskunde in Leiden en Groningen. Ik koos voor Groningen. De zijinstroom was een verkort programma van anderhalf jaar plus 2 jaar coschappen. Vanwege de wetenschappelijke kennis en ervaring die ik toen al had opgedaan, ben ik tegelijk gestart met mijn promotieonderzoek. Dat deed ik bij prof. Liesbeth de Vries, hoofd medische oncologie van het UMCG. Bij nucleaire geneeskunde en medische oncologie onderzocht ik het gebruik van radioactief gelabelde antilichamen voor beeldvorming, onder andere het visualiseren van radioactief bevacizumab.” 

 Ook voor MDL gekozen

In zijn promotieonderzoek kon Nagengast zijn farmaceutische kennis toepassen. Hij maakte zelf antilichamen radioactief en gebruikte die na goedkeuring door de apotheker nog diezelfde dag bij patiënten. Ook de analyses daarna deed hij zelf. “Zo is mijn belangstelling voor translationeel onderzoek verder aangewakkerd. Na mijn promotietraject ging ik daarmee door. Intussen dacht ik na over wat ik wilde gaan doen. Mijn vader was MDL-arts, in het Radboud in Nijmegen. Ik vond aanvankelijk dat ik iets anders moest doen, maar koos uiteindelijk toch ook voor MDL. Mijn interesse lag voornamelijk bij de oncologie.” 

Met een chirurg in het UMCG en met de Technische Universiteit van München is Nagengast een onderzoeksgroep gestart, met tevens de al betrokken afdelingen in het UMCG. Doel was om antilichamen niet te labelen met radioactiviteit, maar met fluorescentie. Maar er was nog geen detectieapparatuur. “Daarom zijn we in München zelf apparaten gaan ontwikkelen en bouwen. Ruim 10 jaar geleden waren we de eersten in de wereld die fluorescentie gebruikten bij patiënten, onder andere om tumorcellen in real time op te sporen. Nadien hebben we dat steeds verder uitgebouwd. Dat is nu mijn onderzoekslijn: ziekteprocessen afbeelden, met name met fluorescentie, en beter begrijpen hoe bepaalde geneesmiddelen voor MDL-ziekten zich verspreiden in het lichaam.”  

Verspreiding van medicatie

Nagengast noemt onder andere het bestuderen van de verspreiding van medicatie, met name doelgerichte middelen, veelbelovend. Want die doelgerichtheid is nu erg beperkt, weet hij: “Slechts 5% van het geneesmiddel komt op de plek waar het z’n werk moet doen. Feitelijk weten we niet goed aan welke cellen een geneesmiddel bindt. Farmaceuten hebben geen technieken om dat zichtbaar te maken tijdens de ontwikkeling van een geneesmiddel. Recent hebben wij een studie gepubliceerd over analyse van de verspreiding van fluorescent gelabeld vedolizumab dat wordt gebruikt tegen IBD.”1 Die studie laat zien dat fluorescente moleculaire beeldvorming geschikt is om de lokale distributie te bestuderen van medicatie in doelweefsel. Ook kunnen doelcellen voor het geneesmiddel worden geïdentificeerd, wat nieuwe inzichten geeft in de inzet van doelgerichte middelen tegen IBD. “We hebben geanalyseerd waar het fluorescente vedolizumab terechtkomt, aan welke cellen het bindt en of de dosis ervan voldoende is. Volgens de fabrikant blokkeert het middel het transport van T-cellen naar de ontsteking. Maar wij vonden dat vedolizumab wel in de ontsteking komt en daar specifiek bindt aan immuuncellen, met name macrofagen, eosinofielen en plasmacellen. De werking van het middel is dus waarschijnlijk anders of breder dan wat de fabrikant suggereert. Dat is een belangrijke vinding, want dit soort middelen hebben vaak een effectiviteit van slechts zo’n 30%.”  

Uitdaging

Het onderzoek van Nagengast is een combinatie van innovatie en zijn kennis vanuit de farmacie. En het onderzoek beperkt zich niet tot de MDL: doelgerichte medicatie wordt ook gebruikt bij onder andere reuma en psoriasis. Ook bij die aandoeningen doet Nagengast imaging studies. “Ik ben weliswaar MDL-arts, maar ik wil mijn leerstoel niet daartoe beperken. Ik werk heel bewust samen met andere disciplines, zoals oogartsen en neurochirurgen.” 

Binnen de MDL is nog de uitdaging om middelen te vinden die commercieel interessant zijn. Dat geldt volgens Nagengast ook voor de scopen: “Die hebben we tot nu toe allemaal zelf ontwikkeld. We hopen dat een grote fabrikant dat verder op zich wil nemen, waarbij andere technieken zoals kunstmatige intelligentie een grotere rol krijgen. We hebben AI reeds ingezet voor de beoordeling van fluorescentiebeelden. Maar wat de toekomstige technieken ook worden, het belangrijkste is dat ze de patiënt helpen. En voor de MDL-arts moet een techniek makkelijk toepasbaar zijn. Als we een fluorescerend middel hebben dat de patiënt kan slikken en een scoop met een aan-uitknopje, dan is dat makkelijk te introduceren. Voor nu heeft onze techniek zich op verschillende domeinen bewezen, dus ik hoop dat we volgende stappen kunnen gaan zetten.” 

Barrettslokdarm

Als voorbeeld noemt Nagengast diagnostisch onderzoek naar barrettslokdarm. Meestal gebeurt dat met wit licht, maar ook voor een getrainde MDL-arts is het lastig om die afwijking te vinden. “Wij hebben een techniek ontwikkeld met een fluorescerend antilichaam tegen VEGFA, de ‘vascular endothelial growth factor’. Het antilichaam kan op het weefsel worden gesprayd of de patiënt kan het drinken. Daarna lichten de laesies op. Deze techniek vindt ongeveer 30% meer afwijkingen dan wanneer de MDL-arts kijkt met wit licht.”  

De techniek is een combinatie van endoscopische beeldvorming met wit licht en met fluorescentie. Die combinatie maakt het makkelijker om laesies te detecteren. Enkele jaren geleden is daarover een fase I-studie gepubliceerd.2 “In een recente fase II-studie hebben we laten zien dat dit werkt. De publicatie daarover is onlangs ingediend”, aldus Nagengast, “maar de techniek is niet meteen toepasbaar in de kliniek. Het kost onder andere tijd om endoscopen ervoor aan te passen. Ook moeten we nog aantonen dat het echt klinische meerwaarde heeft.” 

Referenties: 

  1. Gabriëls RY, Van der Waaij AM, Linssen MD, et al. Fluorescently labelled vedolizumab to visualise drug distribution and mucosal target cells in inflammatory bowel disease. Gut. 2024;73:1454-63. 
  2. Nagengast WB, Hartmans E, Garcia-Allende PB, et al. Near-infrared fluorescence molecular endoscopy detects dysplastic oesophageal lesions using topical and systemic tracer of vascular endothelial growth factor A. Gut. 2019;68:7-10.

Coaching voor aios

nov 2024

Lees meer over Coaching voor aios

Resultaten uitgebreide mesenterectomie en mesenteriumsparende resectie vergelijkbaar

nov 2024 | Chirurgie, Endoscopie

Lees meer over Resultaten uitgebreide mesenterectomie en mesenteriumsparende resectie vergelijkbaar

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

nov 2024

Lees meer over Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Vergoeding mirikizumab (Omvoh) voor de behandeling van colitis ulcerosa

nov 2024 | IBD

Lees meer over Vergoeding mirikizumab (Omvoh) voor de behandeling van colitis ulcerosa

Speeksel van reptiel brengt alvleeskliertumor in beeld

nov 2024 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Speeksel van reptiel brengt alvleeskliertumor in beeld

Upadacitinib ook effectief bij ziekte van Crohn na falen eerdere biological

nov 2024 | IBD

Lees meer over Upadacitinib ook effectief bij ziekte van Crohn na falen eerdere biological

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

11 jun 2024 om 20:00 | Acuut nierfalen, Chronische nierschade, Niertransplantatie

Lees meer over Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

Nationaal Hepatitis Delta webinar

28 mei 2024 | Hepatitis, Hepatologie, Virale infecties

Lees meer over Nationaal Hepatitis Delta webinar

Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

6 feb 2024 om 20:00

Lees meer over Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

1 sep 2023 | IBD

Lees meer over Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

16 mei 2023 om 20:00 | Oesofagitis

Lees meer over Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

e-learning Acute pancreatitis

Pancreatitis

Lees meer over e-learning Acute pancreatitis

e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Chirurgie

Lees meer over e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Exocriene pancreasinsufficiëntie

Pancreatitis

Lees meer over Exocriene pancreasinsufficiëntie

ECCO in ORANJE 2025

donderdag 20 feb 2025 van 18:00 tot 21:45 | IBD

Lees meer over ECCO in ORANJE 2025

Eindelijk een gerandomiseerde trial naar effectiviteit colonoscopie

okt 2022 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Eindelijk een gerandomiseerde trial naar effectiviteit colonoscopie

Vaker steroïdvrije klinische en endoscopische remissie bij vroege behandeling met vedolizumab

okt 2022 | IBD

Lees meer over Vaker steroïdvrije klinische en endoscopische remissie bij vroege behandeling met vedolizumab

Darmmicrobioom van invloed bij ontstaan premaligne darmlaesies

okt 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Darmmicrobioom van invloed bij ontstaan premaligne darmlaesies

Filgotinib induceert en behoudt histologische en endoscopische remissie

okt 2022 | IBD

Lees meer over Filgotinib induceert en behoudt histologische en endoscopische remissie

Directe drainage bij ernstige pancreatitis op lange termijn niet beter dan uitgestelde drainage

okt 2022 | Chirurgie, Pancreatitis

Lees meer over Directe drainage bij ernstige pancreatitis op lange termijn niet beter dan uitgestelde drainage

Inzet CADe verhoogt opsporing (hele kleine) adenomen

okt 2022 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Inzet CADe verhoogt opsporing (hele kleine) adenomen

Pruritus bij scleroserende cholangitis verdient ruime aandacht

okt 2022 | Hepatologie

Lees meer over Pruritus bij scleroserende cholangitis verdient ruime aandacht

Vaak alsnog respons bij langere behandeling met ozanimod

okt 2022 | IBD

Lees meer over Vaak alsnog respons bij langere behandeling met ozanimod

Inzet antibiotica op geleide van procalcitonine bij acute pancreatitis

okt 2022 | Pancreatitis

Lees meer over Inzet antibiotica op geleide van procalcitonine bij acute pancreatitis

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

nov 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

sep 2023 | IBD

Lees meer over Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

Podcast Acute pancreatitis

apr 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Acute pancreatitis

Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

nov 2021

Lees meer over Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

dec 2020 | IBD

Lees meer over Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 | Hepatologie

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

MedNet Gastro-enterologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-03

MedNet Gastro-enterologie special IBD 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie special IBD 2024

MedNet Gastro-enterologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-02

MedNet Gastro-enterologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-01

MedNet Gastro-enterologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-04

MedNet Gastro-enterologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-03

MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

sep 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

MedNet Gastro-enterologie 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-02

MedNet Gastro-enterologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-01