Een consortium van organisaties, onder leiding van het Maastricht UMC+, ontvangt van NWO een subsidie van 1,8 miljoen euro voor onderzoek naar gepersonaliseerde behandeling van gemetastaseerd colorectaal carcinoom. Het doel: een hogere overlevingskans en kwaliteit van leven.
Verschillende organisaties, waaronder patiëntorganisaties, hogescholen en universitaire ziekenhuizen, hebben de krachten gebundeld, met als doel om gemetastaseerd colorectaal carcinoom gerichter te behandelen. Hierbij gaan ze uit van de bestaande behandeling; chemotherapie gebaseerd op irinotecan.
De huidige behandelwijze kent voordelen, maar ook nadelen: zo is vooraf niet te voorspellen wie baat heeft bij de chemotherapie en wie niet. Daarnaast krijgt een aantal patiënten last van ernstige bijwerkingen zoals koorts en ernstige diarree, waarvoor regelmatig een ziekenhuisopname nodig is. Deze beide nadelen hebben een grote negatieve impact op de kwaliteit van leven van de behandelde patiënten.
In de OPTIMA-studie gaan de onderzoekers aan de slag met drie elementen: een analyse van poepbacteriën om te bepalen of mensen risico lopen op diarree als bijwerking, genetisch onderzoek van tumorcellen waarmee behandelaars kunnen bepalen of de tumor gevoelig is voor irinotecan, en genetisch onderzoek van bloed van de patiënt om de optimale dosis chemotherapie vast te stellen.
Bron: