Er moet beter onderzocht worden in welke mate mensen rook van brandend hout echt inademen. Dat concludeert het RIVM in het overzicht van de wetenschappelijke literatuur naar de gezondheidseffecten van houtrook in huis en buiten.
Het RIVM beschrijft in dit literatuuroverzicht met name studies die gaan over de gevolgen van houtrook op longen en luchtwegen. Een paar studies gaan over andere effecten zoals hart- en vaatziekten, kanker of neurologische gevolgen. Ook geboortegewicht en zwangerschapsuitkomsten zijn in een paar gevallen onderzocht. Deze onderzoeken laten wisselende resultaten zien en hebben vaak beperkingen.
Er is weinig onderzoek onder niet-stokers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Uit het Samenwerking Houtrookonderzoek (2022) naar blootstelling van niet-stokers bleek geen duidelijk verband tussen houtrook en een slechtere longfunctie of meer stress. Wel was er een duidelijke relatie tussen houtrook in de buitenlucht en gerapporteerde klachten. Dit waren kortademigheid in rust en gebruik van medicijnen voor luchtwegklachten.
In de meeste onderzoeken wordt gevraagd of mensen zich herinneren of en hoe vaak zij hun houtkachel hebben gestookt. Ook de (weers)omstandigheden zijn onvoldoende onderzocht. Wat het RIVM betreft moet dit beter onderzocht worden. Pas dan kan worden ingeschat wat de gezondheidseffecten van houtrook kunnen zijn.
Bron: