Onderzoek naar luchtweginfecties en mucosale immuniteit

Delen via:

Recent hield prof. dr. Marien de Jonge (Radboudumc / Radboud Universiteit, Nijmegen) zijn oratie vanwege zijn benoeming tot hoogleraar Infectie en Immuniteit. Zijn onderzoek is onder andere gericht op luchtweginfecties en de ontwikkeling van vaccins. “We willen beter begrijpen hoe deze infecties ontstaan en hoe mucosale immuniteit daartegen beschermt.”

Zijn wetenschappelijke loopbaan begon hij met promotieonderzoek naar meningokokken type B, bij het RIVM in Bilthoven en bij de afdeling medische microbiologie van het AMC in Amsterdam. Gaandeweg raakte De Jonge geïnteresseerd in tuberculose-infecties en kreeg hij een post-docpositie bij het Institut Pasteur in Parijs, waar hij onder andere werkte aan de verbetering van het BCG-vaccin. Na een aantal jaren maakte De Jonge de overstap naar het bedrijfsleven: hij werd projectleider binnen de afdeling R&D van MSD. Na 4,5 jaar kreeg hij een baan bij het Radboudumc, in het laboratorium voor kinderinfectieziekten. Dat is tegenwoordig onderdeel van het laboratorium Medische Immunologie waarover De Jonge sinds 2021 de leiding heeft. Het laboratorium doet onderzoek naar infectie- en ontstekingsziekten en diagnostiek voor immuungerelateerde ziekten. 

Luchtweginfecties en mucosale immuniteit

In augustus 2023 volgde de benoeming tot hoogleraar. Als belangrijkste opdracht noemt De Jonge verbetering van de diagnostiek van luchtweginfecties en bescherming tegen die infecties via vaccinaties. In de coronaperiode heeft hij onder andere onderzoek gedaan naar mucosale immuniteit tegen het coronavirus. “We waren een van de eersten die op mucosale oppervlakte van de luchtwegen metingen deden van antistoffen tegen het coronavirus. We wilden te weten komen hoe die respons zich ontwikkelt en welke rol het speelt bij de bescherming tegen infectie en verspreiding. Maar er zijn behalve het coronavirus nog veel meer veroorzakers van luchtweginfecties. Onze primaire focus ligt bij bacteriële infecties, zo werken we aan Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae en de kinkhoestbacterie Bordetella pertussis.

Het onderzoek naar deze bacteriële infecties richt zich op verbetering van de vaccinatiestrategie en verbreding van de bescherming. Binnen dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van onder andere celmodellen, zegt De Jonge. “We kunnen epitheel kweken uit menselijke cellen uit de longen en de bovenste luchtwegen. Daarmee kunnen we de interactie bestuderen tussen de ziekteverwekkers en het weefsel. We kijken naar de eerste signalen van ontsteking, hoe de epitheelcellen de primaire reactie coördineren en ook hoe de cascade van reacties leidt tot de opbouw van immunologisch geheugen.”

Alternatieve routes voor vaccinatie

Een belangrijk deel van het onderzoek is gericht op alternatieve routes voor het toedienen van vaccins, onder andere via de luchtwegen en de huid (zie kader).

Is een immuunreactie in de luchtwegen anders dan via een prik in een spier? De Jonge antwoordt bevestigend: “Via de neus is de natuurlijke route. Onder de slijmvliezen en in de huid liggen van nature veel immuuncellen klaar om in actie te komen. Daar is immers de bedreiging van buitenaf het grootst en de bescherming daartegen moet op die plaats het sterkst zijn. Vaccinatie in de huid bestaat al heel lang, er zijn al intradermale vaccins tegen pokken en rabiës. In de spieren daarentegen bevinden zich niet veel immuuncellen. Die moet je daar met het vaccin naartoe halen door middel van adjuvantia.”

Diagnostiek

De Jonge doet ook onderzoek naar de diagnostiek van luchtweginfecties. Die diagnostiek gebeurt meestal op basis van klinisch inzicht en bepalingen in bloed. Maar het is vaak moeilijk te achterhalen welke ziekteverwerker de luchtweginfectie veroorzaakt. “We werken onder andere aan een methode met uitgeademde lucht. Daaruit vangen we aerosolen waarin we pathogenen kunnen bepalen. In de covid-periode hebben laten zien dat dat kan met het SARS-CoV2-virus. Deze methode blijkt ook goed te werken bij kinderen met taaislijmziekte, die vaak last hebben van infecties met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Vroege detectie en behandeling daarvan kan verdere longschade voorkomen.”

Wat betreft luchtweginfecties bij kinderen blijkt steeds meer dat deze de kans verhogen op chronische longziekten op latere leeftijd. Des te belangrijker is het om die infecties te voorkomen. De Jonge: “Om te beschermen tegen pneumokokken hebben we inmiddels samen met een bedrijf een kandidaat-vaccin ontwikkeld, wat intranasaal zal worden toegediend en waarmee we volgend jaar de eerste studie met mensen zullen gaan doen. In muismodellen hebben we al laten zien dat intranasale vaccinatie leidt tot sterke reductie van aanhechting van infectieuze bacteriën in de bovenste luchtwegen. Dat kan verspreiding van deze bacteriën en daarmee ziekte voorkomen.”

Bloedmarkers

In een onderzoekconsortium werkt De Jonge bovendien aan het in kaart brengen van bloedmarkers om de veroorzaker van infectie bij patiënten met koorts snel te kunnen bepalen. De meest gebruikte bloedmarker is het C-reactieve proteïne (CRP), dat tegenwoordig ook gemeten kan worden bij de huisarts. Op basis van de meting wordt de kans op een bacteriële infectie ingeschat. Maar de uitslag is vaak onzeker, weet de Jonge. “Daarom zoeken we naar nieuwe biomarkers in bloed die kunnen helpen bij de diagnose van een infectie, met name om het onderscheid te kunnen maken tussen een bacteriële en niet-bacteriële infectie. Want daarmee weten we of we moeten behandelen met een antibioticum. Met het consortium hebben we al enkele nieuwe biomarkers gevonden.”

Onderwijs

Een essentieel onderdeel van het hoogleraarschap is het geven van onderwijs. De Jonge vindt dat het overdragen van kennis in deze tijd veel aandacht moet krijgen. “Het is voor de student steeds moeilijker om een weg te vinden in de overvloed aan gegevens die iedereen kan halen uit allerlei bronnen. We hebben daarom als docenten een belangrijke taak om studenten te helpen met het ordenen en duiden van kennis. Artsen en biomedisch wetenschappers in spe zullen zich goed moeten voorbereiden op vragen over bijvoorbeeld verspreiding van infecties, en werking van vaccins en van ons immuunsysteem. Daarbij zullen ze niet alleen de kennis zelf goed moeten beheersen, maar ook moeten leren hoe die het beste kan worden overgebracht. Misschien moet dat vast onderdeel worden van alle medische studies: niet alleen je vak leren, maar ook hoe je het uitlegt en kennis doorgeeft aan anderen.”

Via de neus

In zijn oratie sprak De Jonge onder meer over alternatieve toedieningsroutes van vaccins, bijvoorbeeld via de neus met behulp van een neusspray. Feitelijk is het vreemd dat vaccins met een prik in de spieren worden toegediend. De Jonge heeft ooit oude illustraties uit China gevonden over vaccinatie tegen pokken, via zowel een naald in de huid als via de neus. “Blijkbaar is dat idee heel oud. Maar waarom doen we het dan niet? Dat komt omdat een vaccin via een prik veel nauwkeuriger is te doseren. Er is tussen mensen veel variatie in bijvoorbeeld de dikte van de mucosa en de mucusproductie. Bij een neusspray moet je dus iets bedenken waardoor iedereen dezelfde hoeveelheid vaccin krijgt.”

Bovendien ademen we veel verschillende stoffen in, die grotendeels worden getolereerd. Hoe kun je een vaccin dan zo toedienen dat het een voldoende sterke respons opwekt die leidt tot bescherming? “Je stuit daarbij op lastige uitdagingen. Dit is typisch een onderwerp om academisch uit te zoeken. Er is al een intranasaal influenzavaccin, dat met succes in verschillende landen wordt gebruikt. Een dergelijk vaccin tegen kinkhoest is in klinische fase II en is veelbelovend. Overigens zal een omschakeling naar vaccineren via de luchtwegen niet eenvoudig zijn, want het hele systeem van vaccineren is nu ingesteld op het geven van prikken.”

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

nov 2024

Lees meer over Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Michel van den Heuvel benoemd tot hoogleraar Longziekten in Utrecht

nov 2024 | Astma, CF, ILD

Lees meer over Michel van den Heuvel benoemd tot hoogleraar Longziekten in Utrecht

3 clusters geïdentificeerd van longfibrosepatiënten

nov 2024

Lees meer over 3 clusters geïdentificeerd van longfibrosepatiënten

Longfonds: veel medicijnwissels en onvoldoende voorlichting

nov 2024 | Astma, COPD

Lees meer over Longfonds: veel medicijnwissels en onvoldoende voorlichting

1 op de 5 Nederlanders had een allergie in 2023

nov 2024

Lees meer over 1 op de 5 Nederlanders had een allergie in 2023

Dagelijks 24 uur zuurstoftherapie niet beter dan 15 uur bij hypoxemie

nov 2024

Lees meer over Dagelijks 24 uur zuurstoftherapie niet beter dan 15 uur bij hypoxemie

Keynote webinar | Spotlight on adolescent vaping

29 jan 2025 om 18:00 | Longoncologie

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on adolescent vaping

Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

22 jan 2025 om 20:00

Lees meer over Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

Targeting COPD with type 2 inflammation: emerging biologic landscape

3 dec 2024 om 19:00 | COPD

Lees meer over Targeting COPD with type 2 inflammation: emerging biologic landscape

Remodelling en Remissie: nieuwe inzichten in astma

18 nov 2024 om 20:00 | Astma

Lees meer over Remodelling en Remissie: nieuwe inzichten in astma

Pulmo Pubquiz 2024

24 sep 2024 om 20:00 | COPD, Virale infecties

Lees meer over Pulmo Pubquiz 2024

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Keynote webinar | Spotlight on medication adherence

27 jun 2024 om 18:00 | Astma

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on medication adherence

Diafragmaparalyse - alles wat u moet weten!

13 jun 2024 om 20:00 | Chirurgie

Lees meer over Diafragmaparalyse - alles wat u moet weten!

ERS 2023 videoverslagen

COPD

Lees meer over ERS 2023 videoverslagen
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

BMI en SvO2 voorspellen overleving pulmonale hypertensie

okt 2019 | Pulmonale hypertensie

Lees meer over BMI en SvO2 voorspellen overleving pulmonale hypertensie

Voorzichtig met antibiotica in de drie maanden voor het starten met immuuntherapie

okt 2019 | Immuuntherapie, Longoncologie

Lees meer over Voorzichtig met antibiotica in de drie maanden voor het starten met immuuntherapie

Overgebruik orale corticosteroïden terug te dringen met biologicals

okt 2019 | Astma

Lees meer over Overgebruik orale corticosteroïden terug te dringen met biologicals

Therapietrouw stijgt met een inhalatorsysteem dat data aan arts en patiënt doorgeeft

okt 2019 | Astma

Lees meer over Therapietrouw stijgt met een inhalatorsysteem dat data aan arts en patiënt doorgeeft

NSCLC-patiënt met eerstelijnschemotherapie is vaak jonger en heeft een betere PS

okt 2019 | Longoncologie

Lees meer over NSCLC-patiënt met eerstelijnschemotherapie is vaak jonger en heeft een betere PS

Benralizumab geeft snel forse afname onderhoudsdosering orale glucocorticoïden

okt 2019 | Astma

Lees meer over Benralizumab geeft snel forse afname onderhoudsdosering orale glucocorticoïden

Antifibrotische therapie laat sterfterisico dalen

okt 2019 | ILD

Lees meer over Antifibrotische therapie laat sterfterisico dalen

Spirometrietests in eerste lijn uitstekend, al voldoen ze zelden aan ATS/ERS-criteria

okt 2019

Lees meer over Spirometrietests in eerste lijn uitstekend, al voldoen ze zelden aan ATS/ERS-criteria

Geen groot voordeel van immunotherapie bij mesothelioom

okt 2019 | Immuuntherapie, Longoncologie, Mesothelioom

Lees meer over Geen groot voordeel van immunotherapie bij mesothelioom

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Zorgtransitie: Thuistoedieningspilot met anti-IL5 behandelingen voor ernstig astma

nov 2021 | Astma

Lees meer over Zorgtransitie: Thuistoedieningspilot met anti-IL5 behandelingen voor ernstig astma

MedNet Longziekten 2024-03

okt 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-03

MedNet Longziekten 2024-02

jul 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-02

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Longziekten 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-01

MedNet Longziekten 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-04

MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

nov 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

MedNet Longziekten 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-03

MedNet Longziekten 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-02

MedNet Oncologie special Longkanker 2023

mei 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2023