Het nauwkeurig opsporen van lymfekliermetastasen is essentieel voor het bepalen van de beste behandeling bij baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit het proefschrift van Ester Olthof, die op 27 september promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.
Het KWF-project Chasing nodes, saving lives? Lymph node metastases in cervical cancer richtte zich op het verbeteren van zowel de overleving als de kwaliteit van leven van vrouwen met baarmoederhalskanker. Met het promotieonderzoek van Ester Olthof is dit project met succes afgerond.
Haar proefschrift biedt een overzicht van de beschikbare literatuur over de detectie van lymfekliermetastasen bij baarmoederhalskanker, voorafgaand aan de behandeling. PET-CT blijkt superieur aan MRI en CT bij het opsporen van deze metastasen.
Interessant is dat na radicale chirurgie, het aantal aangetaste lymfeklieren of de lymfeklierratio extra voorspellende waarde biedt bovenop alleen de aanwezigheid van metastasen. Zowel chemoradiotherapie als chirurgie geven vergelijkbare overlevingskansen in vroege stadia met verdachte klieren op beeldvorming, maar met verschillende toxiciteitsprofielen. In gevorderde stadia, met grotere klieren, blijkt gedeelde besluitvorming en een geïndividualiseerde aanpak cruciaal.
Wat betreft kwaliteit van leven, rapporteren vrouwen die chemoradiotherapie ondergingen over het algemeen slechtere uitkomsten dan degenen die chirurgisch behandeld werden. Lymfoedeem kwam daarentegen vaker voor na chirurgie.
Bron: