De Europese Unie heeft bekend gemaakt een omvangrijk onderzoeksprogramma naar psilocybine te ondersteunen met een Horizon Europe subsidie van 6,5 miljoen euro. Het onderzoek richt zich op patiënten met COPD, MS, ALS en atypische Parkinson.
De impact van deze ongeneeslijke ziekten is groot; depressie en angst komen bij een aanzienlijk deel van de patiënten voor. Bestaande behandelmethoden hiervoor schieten vaak tekort bij palliatieve patiënten. Dit benadrukt de noodzaak van het vinden van nieuwe en effectieve behandelingen, zoals mogelijk psilocybine-therapie.
De behandeling gebeurt onder begeleiding van een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen en psychotherapeuten. Tijdens de behandeling met psilocybine ondergaan deelnemers 2 therapiesessies, die elk 6-8 uur duren. Hierbij krijgen zij willekeurig psilocybine of een placebo toegediend. Er zijn telkens 2 behandelaars aanwezig tijdens de sessies. Na de sessies met psilocybine vinden er ook meerdere integratiesessies plaats. Deze helpen de patiënt om de ervaringen met psilocybine te integreren in het dagelijks leven.
De eerste behandelingen met psilocybine starten in 2025. In het UMCG betreft het strikt geselecteerde COPD-patiënten met ernstige psychische problemen, die samenhangen met hun lichamelijke klachten.
De PsyPal-studie is een samenwerking tussen 19 Europese organisaties uit 9 verschillende landen. Het totale onderzoek zal 4 jaar duren.
Bron: