Het Maastricht UMC+ start een onderzoek om de VRE-bacterie sneller en betrouwbaarder op te kunnen sporen. Deze bacterie, die ongevoelig is voor antibiotica, kan in een ziekenhuis een uitbraak veroorzaken en kwetsbare patiënten kunnen eraan overlijden.
Op dit moment duurt het 4 dagen om vast te stellen of iemand besmet is met een vancomycine-resistente enterkok (VRE). Een snelle opsporing kan voorkomen dat uitbraken heel groot worden, en vermindert en verkort onnodige isolatie van patiënten.
Onder leiding van Wil van de Zwet, arts-microbioloog van het MUMC+, gaan de onderzoekers sneltests ontwikkelen en testuitslagen analyseren, maar ook aan de slag met ontlasting in rioolwater. Daarnaast gaan ze bepalen wat het meest geschikte moment is om te controleren of iemand niet langer drager is van de VRE-bacterie.
Omdat niet duidelijk is hoe lang het duurt voordat iemand de bacterie weer kwijt is, hanteert elk ziekenhuis een andere termijn voor de herhaaltest. Om de optimale periode te bepalen waarin met zo min mogelijk tests kan worden vastgesteld of iemand niet meer besmet is, analyseren de onderzoekers de gegevens van de uitstrijkjes uit een groot deel van de Nederlandse ziekenhuizen.
Bron: