Van alle 60-plussers heeft 40% in het DNA van hun bloedcellen 1 of meerdere fouten, die geassocieerd zijn met leukemie. Toch ontwikkelen maar heel weinig mensen daadwerkelijk de ziekte. In Cancer Cell laten onderzoekers van het Radboudumc, UMCG en IKNL precies zien welke fouten of combinaties van fouten de kans op kanker verhogen.
Een team onderzoekers, waaronder Joop Jansen en Aniek de Graaf van het Radboudumc, en Gerwin Huls en Isabelle van Zeventer van het UMC Groningen, wilden weten wanneer bloedcellen met foutjes veranderen in tumorcellen.
Ze analyseerden het DNA van meer dan 7000 bloedmonsters van 3359 mensen ouder dan 60 jaar uit het Groningse Lifelines cohort. Van de deelnemers waren 2 of 3 monsters beschikbaar, zodat de onderzoekers de ontwikkeling van de bloedcellen met fouten konden volgen.
Uit de studie blijkt dat de aanwezigheid van groepen cellen met foutjes de kans op leukemie verhoogt. Ook vormen deze cellen een risicofactor voor ontstekingsziekten die veel voorkomen bij veroudering, zoals hart- en vaatziekten en COPD. De onderzoekers laten precies zien welke DNA-fouten de snelste groei van bloedcellen en het hoogste risico op bloedkanker geven, zoals een fout in het JAK2-gen.
Bron: