Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een aangrijpingspunt gevonden voor immuuntherapie bij tripelnegatieve borstkanker. Ze isoleerden een receptor vanuit witte bloedcellen die het target herkent én zetten de eerste stappen richting een klinische behandeling.
De vooruitzichten van patiënten met tripelnegatieve borstkanker zijn niet goed. Standaardbehandelingen slaan vaak niet aan en de overleving is laag. De onderzoekers werkten de laatste 8 jaar aan een nieuwe behandeling, waarvan de resultaten nu zijn gepubliceerd in Cancer Discovery.
Ze vonden ropporin-1, een eiwit dat in 90% van de tripelnegatieve borsttumoren tot expressie komt. En, nog belangrijker: in geen enkel ander deel van het lichaam. Vervolgens vonden ze een T-celreceptor die ropporin-1 herkent, maar niet enig ander eiwit. Deze T-celreceptor was ook in staat om 3D-kweken van borsttumoren van patiënten en borsttumoren in een muis te herkennen.
Met deze ontdekking hopen de onderzoekers een grote uitdaging op te lossen: het gebrek aan targets bij tripelnegatieve borstkanker. Hoe effectief de T-cellen zullen reageren op de tumor in de patiënt, is nog niet met zekerheid te voorspellen. Toekomstige strategieën die T-cellen weerbaar maken tegen remming door de tumorcellen, zullen deze vorm van T-celtherapie waarschijnlijk verder versterken.
Bron: