Na het verwijderen van darmpoliepen is een Fecale Immunochemische Test (FIT) als controle mogelijk even effectief als een colonoscopie. Dat blijkt uit een studie van Nederlands Kankerinstituut, Amsterdam UMC en Maastricht UMC, die werd gepubliceerd in Gastroenterology en werd gefinancierd door Alpe d’HuZes en KWF Kankerbestrijding.
Ontlastingstesten zoals de FIT zijn de standaard bij screenings op darmkanker. Na een positieve uitslag worden vaak poliepen gevonden en verwijderd, waarna de patiënt regelmatig op controle komt voor een colonoscopie. De studie onderzocht of een ontlastingstest als veilig alternatief kan dienen. De test is minder invasief en kosteneffectiever dan een colonoscopie. De studie includeerde 3 opties: de multitarget stool DNA (mt-sDNA) test en 2 soorten FIT.
3830 deelnemers leverden voorafgaand aan hun colonoscopie een buisje ontlasting in. Daarna bestudeerden de onderzoekers hoe goed iedere test in staat was om afwijkend weefsel te ontdekken. Wiskundige modellen voorspelden het effect op de lange termijn in vergelijking met colonoscopie. Daaruit volgde dat voor elke ontlastingstest scenario’s bestaan waarin de effectiviteit vergelijkbaar is met colonoscopie. Een jaarlijkse controle met FIT gaf de grootste vermindering in benodigde colonoscopieën (41%) en de hoogste kosteneffectiviteit.
De onderzoekers willen hun bevindingen in de praktijk evalueren met een jaarlijkse FIT-controle. Na eventuele implementatie is een colonoscopie alleen nodig bij een hoog risico op darmpoliepen en darmkanker.
Bron: