Patiënten met reuma hebben ieder een unieke en complexe samenstelling van antilichamen die betrokken zijn bij het ontstaan van reuma. De enorme complexiteit kwam aan het licht toen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en LUMC de antilichamen op moleculair niveau doorlichtten.
Onderzoekers vermoeden dat het immuunsysteem niet goed functioneert bij patiënten met reuma. Dit blijkt nu nog slechter te werken dan onderzoekers tot dusver aannamen. Het zijn niet slechts een handjevol verschillende reuma-antilichamen die een rol spelen, maar juist een enorme verscheidenheid daaraan.
De onderzoekers stelden dit vast toen ze reuma-antilichamen in kaart brachten. Ze publiceerden hun ontdekking in Nature Communications. Het team gebruikte extreem gevoelige meetmethoden om ACPA’s (anti-citrullinated protein antibodies) in het bloed van reumapatiënten te bepalen.
Ze ontdekten dat elke reumapatiënt een unieke en zeer diverse set ACPA’s heeft. In eerdere onderzoeken naar reuma bleef dit onopgemerkt, omdat het nog niet mogelijk was om de diversiteit zo gedetailleerd te bestuderen.
Nu ze weten dat er een enorme verscheidenheid aan reumagerelateerde antilichamen is, lijkt het ondoenlijk om die allemaal aan te pakken. Een betere strategie kan zijn om eerder in het ziekteproces in te grijpen.
Bron: