Het Maastricht UMC+ en Radboudumc gaan onderzoeken of de ontwikkeling van de nieren bij te vroeg geboren kinderen gestimuleerd kan worden om zo schadelijke langetermijneffecten te beperken.
De nieren ontwikkelen zich vanaf de vijfde zwangerschapsweek en na 40 weken zijn ze volledig aangelegd. In Nederland worden jaarlijks ruim 11.000 kinderen (7%) geboren vóór 37 weken zwangerschap. Bij deze prematuur geboren kinderen is de nierontwikkeling niet voltooid, waardoor er minder glomeruli zijn. Hetzelfde geldt voor kinderen bij wie een ontsteking of zuurstofgebrek optrad rondom de geboorte. Ter compensatie moeten de glomeruli harder werken, wat later kan leiden tot een hoge bloeddruk en snellere slijtage aan de glomeruli, met een verhoogd risico op nierschade en nierfalen als gevolg.
Door bij het premature kind de ontwikkeling van glomeruli te stimuleren voordat die is afgerond, kunnen deze schadelijke langetermijneffecten beperkt worden. Daarom starten het MUMC+, Radboudumc en UMC Utrecht het 2-jarige PERSONAL-onderzoek met 110.000 euro subsidie van de Nierstichting. Hierin gebruiken zij mesenchymale stamcellen uit het beenmerg. Deze kunnen uitgroeien tot andere celtypen en ontstekingsreacties op een positieve manier bijsturen. De onderzoekers verwachten dat stamcelbehandeling de premature nieren kan helpen om de aanleg van glomeruli te laten doorlopen.
Bronnen: