Door het oog te scannen met de beeldvormingstechniek Optical Coherence Tomography (OCT) kunnen nierziekten eerder worden gediagnosticeerd. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh in een recente publicatie in Nature Communications.
Retinale OCT, een geavanceerde netvliesscan, wordt al langer gebruikt door optometristen, maar is in de afgelopen jaren verder verfijnd. Met de techniek kunnen onderzoekers veranderingen in het oog die wijzen op de aanwezigheid en progressie van nierziekten observeren.
De Schotse onderzoeksgroep analyseerde OCT-beelden van 204 patiënten met verschillende stadia van nierziekte en vergeleek de beelden met die van 86 gezonde proefpersonen. Nierpatiënten bleken een dunner netvlies te hebben dan de mensen in de controlegroep, waarschijnlijk doordat er bij nierziekten een verminderde microcirculatie is. Dit inzicht biedt een nieuwe manier om het stadium van nierziekten te bepalen en progressie ervan te monitoren. Met de huidige, vaak invasieve, diagnostische methoden wordt nierschade vaak pas ontdekt als de helft van de nierfunctie al verloren is gegaan. Met de nieuwe techniek kan dat dus al veel eerder en bovendien is deze minder belastend voor de patiënt.
De resultaten passen in een groeiende trend: tekenen van steeds meer ziekten – waaronder aanhoudende hypertensie, hypercholesterolemie en sommige neurologische aandoeningen – kunnen in de ogen gesignaleerd worden.
Bron: