Op 25 juni jl. is in het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC het Kinderhersenlab geopend. Het lab geeft meer zicht op de ontwikkeling van kinderen met aandoeningen aan hoofd, hersenen en zintuigen.
Het Kinderhersenlab is er om op een speelse, maar ook gestructureerde manier data te verzamelen over kinderen met een neurologische aandoening. In drie verschillende ruimten wisselen de kinderen IQ-, spraak- en taaltesten af met een parcours vol spelletjes en opdrachten. De betrokken onderzoekers meten van alles, zoals motoriek en hersenactiviteit, maar ook reacties op prikkels.
De kinderen worden digitaal begeleid door hun zelfgekozen avatar, een soort animatiefiguur die hen vertelt wat ze moeten doen. Achteraf kunnen de kinderen hun uitslagen bekijken in het ‘Zelfportret’, een soort kinderpatiëntendossier dat speciaal voor hen wordt ontwikkeld.
Het lab geeft de mogelijkheid om veel kinderen met aandoeningen aan het hoofd, hersenen en zintuigen op dezelfde manier te meten. Ondanks de verschillende aandoeningen, kampen zij vaak met vergelijkbare chronische klachten.
In het Kinderhersencentrum komen jaarlijks zo’n 5.000 kinderen met vaak een combinatie van complexe aandoeningen. Denk aan kinderen met een hersentrauma, gezichtsafwijking, epilepsie of autisme op zeer jonge leeftijd.
Bron: