Uit de eerste grote vergelijkende studie, die plaatsvond in 11 Nederlandse ziekenhuizen en onder leiding stond van het Amsterdam UMC, bleek dat het opereren van neuspoliepen betere uitkomsten gaf dan alleen medicatie. De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.
Neuspoliepen hebben een negatieve impact op de kwaliteit van leven van patiënten en vormen een grote kostenpost (1,9 miljard euro per jaar). In westerse landen lijdt 2-4% van de bevolking aan neuspoliepen. Als de patiënt niet of onvoldoende op neusdruppels en medicatie reageert, volgt een endoscopische neusbijholtenoperatie. Daarbij worden de poliepen weggehaald en de openingen naar de bijholten verruimd. Door de operatie kunnen medicijnen beter op de slijmvliezen inwerken.
In de huidige studie kregen 238 patiënten met neuspoliepen ofwel alleen medicatie, ofwel een operatie plus medicatie. Patiënten die een operatie ondergingen, hadden een jaar later minder klachten, een betere neusademhaling, een betere kwaliteit van leven en minder neuspoliepen. Bovendien kregen de patiënten in de medicatiegroep vaker prednison voorgeschreven.
De studie toont aan dat bij patiënten met neuspoliepen bij wie de klachten onvoldoende onder controle zijn, opereren effectiever is dan alleen medicatie. Dit gunstige effect hield minimaal een jaar aan. Volgens de onderzoekers moeten deze voordelen worden afgewogen tegen de risico’s van een operatie.
Bronnen:
Lourijsen ES, Reitsma S, Vleming M, et al. Endoscopic sinus surgery with medical therapy versus medical therapy for chronic rhinosinusitis with nasal polyps: a multicentre, randomised, controlled trial. Lancet Respir Med. 2022 Jan 7. Online ahead of print.