De leeftijd waarop mensen hun eerste oproep krijgen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker moet omlaag van 55 naar 50 jaar. Dat staat in een petitie die meer dan 53.000 keer werd ondertekend.
Mariël Croon, directeur van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), overhandigde de petitie in november aan de Tweede Kamer. Ook de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, stichting Darmkanker, de Stomavereniging en stichting Lynch Polyposis steunen de oproep.
Kamerleden met VWS in hun portefeuille hebben op 21 november met staatssecretaris Karremans (VVD) gesproken over het bevolkingsonderzoek. In de vergadering concludeerde Karremans in gesprek te gaan met betrokken partijen zoals het RIVM om de haalbaarheid te onderzoeken.
De Europese richtlijnen en de WHO adviseren 50 jaar als leeftijd om het bevolkingsonderzoek darmkanker te starten. In onder andere België, Duitsland en Frankrijk is dit al ingevoerd. Een lagere oproepleeftijd kan darmkanker voorkomen en levens redden, schrijft de MLDS. Van de 12.000 mensen die jaarlijks darmkanker krijgen, zijn er 700 tussen de 50 en 54 jaar. Bij 65% van hen is de ziekte uitgezaaid door een te late diagnose. Bij vroege opsporing is de kans op overleving na 5 jaar 90 tot 95%. Als stadium IV bereikt is, is dit nog maar 11%.
Bron: