Casper Kersten deed promotieonderzoek naar congenitale longafwijkingen (CLA). Doel: het verbeteren van de klinische zorg voor kinderen met CLA. Hij promoveerde 10 januari jl. aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Als een kind met CLA symptomen ontwikkelt na de geboorte heerst er consensus onder zorgverleners dat chirurgische resectie geïndiceerd is. De meerderheid van de kinderen ontwikkelt echter geen klachten na de geboorte, voor hen bestaat er nog altijd discussie welke behandeling de voorkeur heeft: electieve resectie of afwachtend beleid.
Kersten beschrijft in zijn proefschrift onder meer het onderzoeksprotocol van de internationale gerandomiseerde gecontroleerde CONNECT-studie. Deze studie vergelijkt bij kinderen met asymptomatische CLA de uitkomsten van geplande chirurgische resectie met die van een conservatief beleid.
Ook toont hij aan dat een nieuw algoritme voor kunstmatige intelligentie, ontworpen voor semi-automatische segmentatie van bronchovasculaire structuren en laesies op basis van CT-beelden, geschikt is voor het produceren van virtual reality beelden van aangeboren longafwijkingen.
Verder presenteert Kersten een MRI-protocol voor het opvolgen van CLA-laesies en rapporteert hij over de implementatie van dit protocol. Tot slot zijn kinderen bestudeerd die een resectie ondergingen. Gedurende de follow-up werd geëvalueerd of deze kinderen een verhoogd risico hebben op ontwikkelingsstoornissen gedurende de kindertijd.
Bron: