Oratie: ‘Revolutie op komst in behandeling neurodegeneratieve ziekten’

Delen via:

Bijzonder hoogleraar klinische neurofarmacologie Geert Jan Groeneveld (LUMC) sprak op 11 maart 2022 zijn oratie uit met als titel ‘Het belang van de biomarker’. Volgens hem leidt nieuwe genetische kennis tot een omwenteling in het geneesmiddelonderzoek.

Prof. dr. Groeneveld is neuroloog en klinisch farmacoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zijn leerstoel is ingesteld door het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden, waar hij Chief Medical and Scientific Officer is. Zijn specialisme ligt op het vlak van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson, ALS, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Huntington.

Groeneveld denkt dat we aan het begin staan van een revolutie die vergelijkbaar is met die in de oncologie van 20 jaar geleden. Kanker werd destijds alleen met chemotherapie behandeld. Sindsdien is door gerichte behandelingen voor genetische subgroepen van kankerpatiënten veel vooruitgang geboekt.

Hetzelfde staat bij neurodegeneratieve ziekten te gebeuren, stelt Groeneveld. Door genetische kennis over de biologische processen van die ziekten, verwacht hij dat er in komende 10 tot 20 jaar geneesmiddelen beschikbaar komen die toegespitst zijn op subgroepen. Dat zal leiden tot een verdere onderverdeling van deze ziekten én tot effectievere behandelingen.

Bron:

LUMC

Oplosbaar CD27 biomarker bij CIS

jan 2017 | Multipele Sclerose

Lees meer over Oplosbaar CD27 biomarker bij CIS

Nierfunctie en dementierisico

jan 2017 | Dementie

Lees meer over Nierfunctie en dementierisico

Casus: Patiënt met diabetische voet

feb 2015 | Diabetes

Lees meer over Casus: Patiënt met diabetische voet

Aios neurochirurgie ontwikkelt succesvolle apps

jan 2011

Lees meer over Aios neurochirurgie ontwikkelt succesvolle apps

Geheugenstoornis ernstiger bij hippocampusatrofie

aug 2008 | Dementie

Lees meer over Geheugenstoornis ernstiger bij hippocampusatrofie