De overleving van kinderen met kanker is de afgelopen 30 jaar flink gestegen: 83% van de kinderen en tieners is 5 jaar na hun kankerdiagnose nog in leven, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).
Was in de jaren ’90 nog 73% na 5 jaar in leven, 20 jaar later was dat gestegen tot 83%. De overleving is het hoogst bij hodgkinlymfoom, retinoblastoom en kiemceltumoren: ruim 95% van de kinderen met een van deze aandoeningen is na 5 jaar nog in leven. De prognose is het slechtst bij bepaalde vormen van hersenkanker, neuroblastoom en osteosarcoom. Minder dan 70% van deze kinderen is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
De incidentie van kanker bij kinderen en tieners is de laatste decennia stabiel, waarbij jongens vaker getroffen worden dan meisjes (in 2021: 297 jongens en 259 meisjes). Leukemie (159 nieuwe diagnoses in 2021), hersentumoren (123) en lymfomen (89) zijn de meest voorkomende vormen van kinderkanker in Nederland.
In de jongste leeftijdsgroep, kinderen jonger dan 5 jaar, zijn leukemie, hersentumoren, neuroblastoom en nefroblastoom de meest voorkomende vormen van kanker. Leukemie en hersentumoren zijn ook de meest voorkomende vormen bij de andere leeftijdsgroepen.
Bron: