Onderzoekers uit Israël concluderen dat paradoxale hypertrichose voorkomt bij 3% van de patiënten die een ontharingsbehandeling ondergaan met laser of IPL, maar zelden buiten het gezicht/halsgebied. De behandelmodaliteit en het interval tussen de sessies lijken geen belangrijke rol te spelen; voortzetting van de therapie lijkt de meest geschikte behandeling.
Ontharing door middel van laser en IPL wordt als veilig beschouwd. In zeldzame gevallen wordt het ongewenste haar echter niet verwijderd, maar de haargroei rondom het behandelde gebied gestimuleerd, een effect dat bekend staat als paradoxale hypertrichose (PH). Hoewel de pathogenese van PH nog niet bekend is, wordt aangenomen dat het secundair is aan behandeling met suboptimale fluences, wat leidt tot omzetting van vellushaar in terminaal haar. Het doel van deze systematische review en meta-analyse was om de prevalentie van PH (primaire uitkomst) te bepalen en daarnaast middels meta-regressie en subgroepanalyse associaties tussen behandelmodaliteit, patiëntkenmerken en PH te onderzoeken.
Er werden data van 9733 patiënten uit 2 RCT’s en 20 cohortstudies (3 prospectief en 17 retrospectief) meegenomen. De gepoolde PH-prevalentie was 3% (95%-BI 1-6; I2 = 97%). PH was geassocieerd met anatomische locatie (gezicht of nek) en kwam bij slechts 3 van de 3826 (0,08%) niet gezicht/nek-behandelplekken voor. Behandelmodaliteit en interval tussen de behandelingen hadden geen invloed op het optreden van PH. Er waren onvoldoende gegevens om associaties met geslacht en huidtype te onderzoeken. In 3 van de 4 onderzoeken verbeterde de PH geleidelijk bij voortzetting van de therapie.
Bron: