Hoewel ze wisten dat ze een placebo slikten, hadden kinderen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) minder pijn en gebruikten ze minder noodmedicatie. Dit is gevonden in een Amerikaanse gerandomiseerde cross-overstudie, waarvan de resultaten in JAMA Pediatrics verschenen.
Functionele buikpijn en PDS kennen een groot placebo-effect dat een belemmering kan vormen voor klinische studies naar effectieve behandelopties. In dit cross-overonderzoek rapporteerden 30 pediatrische PDS-patiënten minder pijn tijdens het nemen van een placebo dan tijdens de controleperiode zonder placebo (gemiddeld 39,9 versus 45 op een 100-punts visueel analoge schaal; p = 0,03). Dat effect overschreed de drempel voor een minimaal klinisch relevant verschil. Bijna driekwart van de kinderen gaf aan dat hun pijnscore met meer dan 30% was verbeterd en de helft zei dat hun pijn met meer dan 50% was verbeterd.
Tijdens de 3 weken durende placeboperiode was het gebruik van het spasmolyticum hyoscyamine bijna gehalveerd in vergelijking met de periode zonder placebo (gemiddelde 2,0 vs. 3,8 pillen). Er was geen verschil in kenmerken van de defecatie tussen de placebo- en controleperiode. Dit wijst erop dat de waargenomen verbeteringen gerelateerd waren aan veranderingen in de pijnmodulatie.
De onderzoekers adviseren om het placebo-effect te benutten, omdat het een goedkope, eenvoudig toe te dienen, veilige en effectieve manier kan zijn om behandelsucces te behalen bij patiënten met PDS en aanverwante aandoeningen.
Bronnen:
Nurko S, Saps M, Kossovsky J, et al. Effect of Open-label Placebo on Children and Adolescents With Functional Abdominal Pain or Irritable Bowel Syndrome: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2022 Jan 31. Online ahead of print.