Mensen die grotendeels plantaardig eten hebben vaker bacteriën in hun microbioom die gelinkt zijn aan een goede darmgezondheid. Dat concludeert een internationaal team van wetenschappers in een recente publicatie in Nature Microbiology.
Doel van de studie was ophelderen hoe langdurige dieetvoorkeuren de structuur en functie van het darmmicrobioom beïnvloeden. De onderzoekers analyseerden ontlastingsmonsters en zelf-gerapporteerde voedingspatronen van ruim 21.500 mensen uit 5 cohorten uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italië.
Ze identificeerden bacteriën die het microbioom van omnivoren, vegetariërs en veganisten typeren. Bacteriën die karakteristiek bleken voor de consumptie van (met name rood) vlees werden in eerdere onderzoeken al gelinkt aan ontstekingsziekten van de darmen. Ook zijn ze negatief gelinkt aan cardiometabole gezondheid. Bacteriën die juist positief gelinkt zijn, waren kenmerkend voor mensen met een plantaardig(er) eetpatroon. Daarnaast vonden de onderzoekers bij hen meer micro-organismen die korteketenvetzuren produceren. Deze werken ontstekingsremmend en verbeteren de barrièrefunctie van de darmwand.
De studie draagt bij aan het idee dat mensen middels voedingskeuzes hun microbioom en daarmee hun gezondheid kunnen beïnvloeden, concluderen de onderzoekers. Daarnaast is kennis over specifieke interacties tussen bacteriën/genen en voedselcomponenten mogelijk nuttig bij de verbetering van voedselpatroon-interventiestudies.
Bron: