Zelfzorg is een hot topic. Het komt niet alleen terug in de verkiezingsprogramma’s van meerdere partijen, maar ook in het IZA (Integraal Zorgakkoord) wordt uitgebreid gesproken over het belang van zelfzorg. Het versterken van gezondheidsvaardigheden en zelfzorg wordt gezien als een belangrijk onderdeel van gezond leven.
Het stimuleren van zelfzorg door patiënten kan tevens bijdragen aan het verminderen van de druk die er ligt bij eerstelijns professionals. Onderzoek toont aan dat 1 op de 6 huisartsconsulten een eenvoudige gezondheidsklacht betreft die ook met zelfzorg verlicht of verholpen kan worden. Zelfzorg lijkt dus niet alleen in het belang van het individu maar ook in het belang van het zorgstelsel en een gezonde maatschappij. Hierin zullen we ons dan ook in verdiepen in deze podcastserie.
Deel 1: De synergie tussen patiënt en zorgprofessional
In de eerste aflevering van deze podcastserie duiken we in de wereld van zelfzorg en verkennen we de balans tussen zelf doen en medisch handelen.
Hoe definiëren we zelfzorg en welke rol spelen huisartsen en apothekers in het veranderende zorglandschap? De toegang tot gezondheidsinformatie groeit, waardoor informatie over gezondheid overal beschikbaar lijkt. Wat betekent dit voor de betrokkenheid van de huisarts en de apotheker? We onderzoeken het belang van professioneel advies en de juiste toepassing van zelfzorgmiddelen binnen het veelomvattende gebied van de zelfzorg.
Totale duur: ± 20 minuten.
Sprekers
- Ariëtte Sanders-van Lennep, huisarts
- Maayke Fluitman, apotheker
- Tom van ’t Hek, moderator
Deel 2: Verantwoorde zelfzorg, hoe ziet dat eruit?
Wanneer mensen met een zelfzorgkwaal contact zoeken met de huisarts, dan is geruststelling over de ernst van de klacht belangrijk. Zowel informatie als middelen kunnen helpen bij het verlichten van de klachten. Het aanbod van informatie en middelen binnen zelfzorg groeit explosief. Hoe maken patiënt en zorgprofessional een juiste keuze op het gebied van zelfzorg?
In deze 2e aflevering van de podcastserie gaan we in op de rol van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor het waarborgen van de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van zelfzorggeneesmiddelen en wat dit betekent in de dagelijkse praktijk.
Totale duur: ± 22 minuten.
Sprekers
- Em. prof. dr. Ton de Boer, voorzitter CBG
- Ariëtte Sanders-van Lennep, huisarts
- Maayke Fluitman, apotheker
- Tom van ’t Hek, moderator
Doelgroep
Huisartsen en apothekers.
Contact
Springer Healthcare
T: 030 638 36 38
E: nascholing@springer.com
Deze podcastserie wordt mede mogelijk gemaakt door: