Het geïnactiveerde poliovirus in het DKTP-vaccin beschermt niet alleen tegen polio, maar zorgt ook dat antistoffen tegen kinkhoest langer aanhouden. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Nature Communications.
Omdat polio niet meer voorkomt in Nederland, liggen er nu plannen om de herhaalprik met DKTP op de leeftijd van 4 jaar te vervangen door een prik zonder polio. Nu blijkt echter uit onderzoek van het Radboudumc dat de ‘P’ in de DKTP-prik niet alleen beschermt tegen polio, maar ook de afweer tegen kinkhoest stimuleert.
De vroege aangeboren afweerreactie na vaccinatie met DKTP blijkt vooral sterk aangezet te worden door het geïnactiveerde poliovirus in het vaccin. Dat geeft een antivirale reactie in afweercellen zoals monocyten en een bepaald type dendritische cellen. De onderzoekers zagen dat hoe sterker die reactie is, hoe beter de antistofreactie tegen kinkhoest aan blijft houden.
Voor de studie keken de onderzoekers naar 26 kinderen uit Nederland en Engeland die een DKTP-prik kregen. De reactie van het aangeboren afweersysteem op 1 dag na vaccinatie werd uitgebreid in kaart gebracht en vervolgens vergeleken met een eerdere studie uit de Verenigde Staten, waarin hetzelfde vaccin werd gebruikt, maar dan zonder polio (DKT).
Bron: