Onlangs is het PRAETORIAN-onderzoek, een samenwerking tussen de universiteiten van Maastricht, Barcelona, Uppsala, Parijs en Münster, naar een snellere diagnose en behandeling van sepsis, van start gegaan.
De studie richt zich op het versnellen van de diagnose sepsis door het detecteren van een aantal specifieke eiwitten in het bloed van sepsispatiënten. Opmerkelijk is dat 1 van deze eiwitten zich in elk van de cellen van het lichaam bevind en in de bloedbaan terecht kan komen, wanneer een bacterie of virus het lichaam binnenkomt. Deze vrijgekomen eiwitten zijn dan bedoeld om als afweer te dienen en bacteriën of virussen onschadelijk te maken.
Bij sepsis treedt een overreactie op, waardoor deze eiwitten de organen kunnen beschadigen. Hoe meer histonen er in het bloed worden aangetroffen, hoe slechter de prognose voor de patiënt. De onderzoekers willen diagnostische methoden ontwikkelen om de aanwezigheid en hoeveelheid van deze eiwitten snel en nauwkeurig te meten, maar ook om manieren te vinden om het vrijkomen ervan te remmen en zo schade aan de organen te voorkomen.
Het PRAETORIAN-netwerk wordt gecoördineerd vanuit het Maastricht UMC+ en streeft ernaar om de eerste fasen van het onderzoek in 4 jaar te voltooien, van computermodellen tot laboratoriumtesten van potentiële nieuwe medicijnen.
Bron: