Een bloedtest tijdens de zwangerschap kan ernstige hersenbloedingen bij baby’s voorkomen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van het LUMC en Sanquin naar foetale en neonatale allo-immuuntrombocytopenie (FNAIT). De resultaten worden aangeboden aan de Gezondheidsraad, die zich gaat buigen over de rechtvaardiging van zo’n prenatale screening.
Jaarlijks krijgen 4 tot 7 kinderen in Nederland voor of kort na de geboorte een ernstige hersenbloeding, veroorzaakt door FNAIT. Een behandeling kan FNAIT voorkomen, maar dan moet de aandoening wel op tijd worden ontdekt. Dat laatste kan door vrouwen tijdens de zwangerschap te testen op de ziekte. FNAIT is vergelijkbaar met de rhesusziekte, ook wel bekend als hemolytische ziekte van de foetus en pasgeborene (HZFP).
Belangrijk verschil is dat FNAIT al tijdens de eerste zwangerschap op kan treden. Bij een volgende zwangerschap is het risico bekend en krijgt de vrouw als behandeling wekelijks antistoffen uit donorplasma toegediend om bloedingen te voorkomen. Maar bij eerste zwangerschappen wordt FNAIT vaak pas ontdekt als de baby ziek wordt. Screening van alle zwangere vrouwen zou die baby’s kunnen redden.
Tijdens het onderzoek, dat van 2017 tot 2022 liep, werd het bloed getest van zo’n 180.000 zwangeren. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Haematology.
Bron: