Prevalentie en mortaliteit van COVID-19 bij patiënten met kanker

Delen via:

Patiënten met verschillende vormen van kanker hebben een variabele gevoeligheid voor SARS-CoV-2 en ook verschillende COVID-19-fenotypen. Dat blijkt uit een prospectief cohortonderzoek bij ruim 1000 kankerpatiënten met COVID-19 uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd in The Lancet Oncology.

Patiënten met kanker werden vroeg in de coronapandemie gelabeld als hoogrisicogroep voor zowel infectie met SARS-CoV-2 als een ernstiger beloop van COVID-19. Als gevolg hiervan werd de behandeling van veel kankerpatiënten (ongeacht leeftijd, geslacht, tumorsubtype en stadium) de afgelopen maanden gewijzigd, door het verkorten van radiotherapie, overstappen van intraveneuze naar orale chemotherapie en aanpassingen in het gebruik van immuuntherapie. Er was echter weinig bewijs voor deze veranderingen en nog steeds is er weinig onderzoek gedaan naar de risico’s voor individuele kankerpatiënten, rekening houdend met het primaire tumorsubtype, leeftijd en geslacht. Het doel van deze studie was dan ook om het risico op COVID-19 bij kankerpatiënten te onderzoeken op basis van tumorsubtype en demografische gegevens. Daartoe werden volwassen kankerpatiënten die deelnamen aan het UK Coronavirus Cancer Monitoring Project (UKCCMP) tussen 18 maart en 8 mei 2020 vergeleken met een controlepopulatie bestaande uit kankerpatiënten zonder COVID-19 uit de UK Office for National Statistics (gegevens uit 2017). De primaire uitkomst was het effect van het primaire tumorsubtype, leeftijd en geslacht op de prevalentie van SARS-CoV-2 en de case-fatality rate tijdens ziekenhuisopname.

Leukemie

In totaal overleden 319 (30,6%) van de 1044 patiënten in het UKCCMP-cohort en bij 295 van hen (92,5%) was de doodsoorzaak gerelateerd aan COVID-19. De all-cause case-fatality rate bij patiënten met kanker na SARS-CoV-2-infectie was significant geassocieerd met de leeftijd; deze steeg van 0,10 bij patiënten van 40-49 jaar tot 0,48 bij patiënten ≥ 80 jaar. Patiënten met een hematologische maligniteit (leukemie, lymfoom en myeloom) hadden een ernstiger beloop van COVID-19 in vergelijking met patiënten met solide tumoren (OR 1,57; 95%-BI 1,15-2,15; p < 0,0043). Ten opzichte van de rest van het UKCCMP-cohort vertoonden patiënten met leukemie een significant verhoogde case-fatality rate (2,25; 1,13-4,57; p = 0,023). Na correctie voor leeftijd en geslacht hadden patiënten met een hematologische maligniteit die recent chemotherapie hadden ondergaan een verhoogd risico op overlijden tijdens de COVID-19-geassocieerde ziekenhuisopname (OR 2,09; 95%-BI 1,09-4,08; p = 0,028).

Gepersonaliseerd advies

De onderzoekers genereerden op basis hiervan geïndividualiseerde risicotabellen voor kankerpatiënten, waarin de invloed van leeftijd, geslacht en tumorsubtype worden getoond. Hiermee kunnen patiënten beter worden geïnformeerd en kunnen zorgverleners adviseren over de mate van sociale isolatie en bescherming die zou moeten worden gehanteerd, aldus de onderzoekers.

Bron:

Lee LY, Cazier JB, Starkey T, et al. COVID-19 prevalence and mortality in patients with cancer and the effect of primary tumour subtype and patient demographics: a prospective cohort study. Lancet Oncol. 2020 Aug 24. Online ahead of print.

Introductie van waardegedreven zorg bij multipel myeloom

apr 2025 | MM

Lees meer over Introductie van waardegedreven zorg bij multipel myeloom

Verlengde antistolling met verlaagde of volledige dosis DOAC bij VTE-patiënten met hoog recidiefrisico

apr 2025 | Benigne hematologie

Lees meer over Verlengde antistolling met verlaagde of volledige dosis DOAC bij VTE-patiënten met hoog recidiefrisico

Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

apr 2025 | Immuuntherapie

Lees meer over Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

DOAC’s bij sinustrombose veilig en patiëntvriendelijk

apr 2025 | Neuro-vasculair

Lees meer over DOAC’s bij sinustrombose veilig en patiëntvriendelijk

Nog veel onduidelijk over polyneuropathie bij Waldenström

apr 2025 | Benigne hematologie

Lees meer over Nog veel onduidelijk over polyneuropathie bij Waldenström

PFS-voordeel met acalabrutinib-combinaties bij eerder onbehandelde CLL

apr 2025 | Leukemie

Lees meer over PFS-voordeel met acalabrutinib-combinaties bij eerder onbehandelde CLL