Het internationale PRIME-CKD consortium heeft als ultieme doel om nierpatiënten een behandeling op maat te kunnen bieden. Daarvoor is het eerst nodig om te begrijpen waarom dezelfde medicatie voor de ene patiënt werkt, maar voor de andere niet.
Het is bekend dat SGLT2-remmers over het algemeen goed werken, maar bij sommige nierpatiënten is dat niet of onvoldoende het geval. Bovendien hebben sommigen last van ernstige bijwerkingen.
Prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink (UMCG) en zijn collega’s gaan uitzoeken waarom mensen zo verschillend reageren op dezelfde medicijnen in het PRIME-CKD (Personalized drug Response: IMplementation and Evaluation in Chronic Kidney Disease) consortium. Dit is een samenwerkingsverband van Europese en Amerikaanse onderzoekslaboratoria van ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven en regelgevende instanties betrokken bij het op de markt brengen van nieuwe medicijnen.
De onderzoekers zoeken in bloed en urine van nierpatiënten naar specifieke biomarkers die kunnen wijzen op nierschade of de effectiviteit van medicijnen. Daarmee brengen ze nierschade in kaart en voorspellen de verdere ontwikkeling ervan. Zo kunnen ze voor iedere patiënt een individueel profiel van het ziekteverloop opstellen en dat koppelen aan het juiste medicijn voor die patiënt. Het uiteindelijke doel is dat nierpatiënten gepersonaliseerde zorg krijgen.
Voor het project is 9,5 miljoen euro subsidie van de Europese Unie beschikbaar.
Bron: