Na een bariatrische operatie is niet alleen de gastro-intestinale anatomie veranderd, maar zijn er ook verschillende andere gevolgen, zoals voedselintolerantie, veranderingen in fecale biomarkers en de ontwikkeling van galstenen. Deze gevolgen staan beschreven in het proefschrift van Floris Westerink.
Na een bariatrische operatie melden patiënten een toename van meerdere buikklachten en talrijke voedselintoleranties, bijvoorbeeld voor zuivelproducten. Lactose zelf bleek geen klachten te veroorzaken. Daarnaast heeft een bariatrische operatie invloed op de stoelgang, doordat de consistentie verandert: van het normale bereik naar stevigere en dunnere ontlasting. Ook neemt de winderigheid toe, inclusief de incontinentie hiervoor.
Na een Roux-‘en-Y’-maagbypassoperatie veranderen de niveaus van verschillende fecale biomarkers, zoals elastase. De meerderheid van de patiënten heeft verhoogde fecale calprotectine- en lactoferrinewaarden. Deze biomarkers kunnen wijzen op een gastro-intestinale ontsteking. Er is echter geen verband gevonden met maag-darmklachten.
Fecaal calgranuline C, een specifiekere marker voor een ontsteking met neutrofiele betrokkenheid, bleek na de operatie niet verhoogd te zijn. Bovendien toonden biopten van de maagresten en het omgeleide duodenum geen neutrofiele ontsteking. De oorsprong en klinische betekenis van de verhoogde ontstekingseiwitten zijn nog onbekend.
Een ander berucht gevolg van bariatrische chirurgie is de ontwikkeling van galstenen. De exacte pathogenese daarvan is onbekend. Westerink vond verschillen tussen patiënten met en zonder galstenen na de operatie in de microbiële samenstelling, geconjugeerde plasmagalzuren en expressie van genen in het onderhuidse vetweefsel, die betrokken zijn bij cholesterolsynthese en ontstekingsroutes.
Bron:
Westerink F. Bariatric surgery. Studies on gastrointestinal consequences. Promotie, Universiteit van Amsterdam, 24 juni 2022.