Hoewel point-of-care (POC) hiv-1-RNA-tests een vergelijkbare nauwkeurigheid en precisie hadden als de huidige referentietechnologieën, bleek het gebruik ervan grotendeels beperkt tot de monitoring van de behandeling en de vroegdiagnose bij zuigelingen. Dit vond Clara Agutu tijdens haar promotieonderzoek in Kenia.
Hiv-tests zijn de toegangspoort tot preventie, zorg en behandeling. Agutu onderzocht de prestaties en klinische bruikbaarheid van POC-RNA-tests. Verder evalueerde ze de impact van een gerichte hiv-1 POC-RNA-testinterventie om hiv te detecteren bij volwassenen van 18-39 jaar die naar de huisarts gingen vanwege symptomen die pasten bij een acute hiv-infectie. Ten slotte inventariseerde Agutu welke factoren gerelateerd zijn aan het gebruik van hiv-testdiensten.
Door de zorgverlener geïnitieerde hiv-tests bleken slecht geïmplementeerd. Minder dan 1 op de 3 patiënten kreeg een hiv-test aangeboden op het moment van de hulpvraag. Agutu en collega’s vonden dat POC-RNA-tests belangrijk zijn bij acute en vroege hiv-diagnose. Implementatie van een risicoscore voor een acute hiv-infectie resulteerde in een verdubbeling van het aantal hiv-diagnoses.
Verder ontdekte Agutu dat first-time testing vaker voorkwam bij mannen, mannen die seks hebben met mannen, jongere (18-24 jaar) of alleenstaande mensen en mensen met een lager opleidingsniveau. Ondanks de toename in testdekking, zullen meer middelen en innovatieve strategieën nodig zijn om de weinigen die ongediagnosticeerd blijven te bereiken en de doelstelling ‘UNAIDS first 95’ in 2030 te halen, aldus Agutu.
Bron:
Agutu CA. Engaging the first 95 improving facility-based HIV testing in coastal Kenya. Proefschrift, Universiteit van Amsterdam, 17 januari 2022.