Een onderzoeksproject tegen medicijnverspilling van het Radboudumc wordt uitgebreid naar 10 extra ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s. Het project startte in 2020 in 4 ziekenhuizen, onder leiding van het Radboudumc. Daaruit bleek dat heruitgifte van medicijnen kan leiden tot een besparing van miljoenen euro’s per jaar.
Het oorspronkelijke project in 4 ziekenhuizen liep van 2021 tot begin 2023 onder leiding van onderzoeker duurzame farmacie Charlotte Bekker van het Radboudumc, in samenwerking met de Sint Maartenskliniek en Universiteit Utrecht. Daaruit bleek dat heruitgifte van dure medicijnen haalbaar en veilig is, en dat Nederland hier jaarlijks miljoenen euro’s mee kan besparen. Daarnaast is het ook duurzamer.
Heruitgifte van medicijnen mag alleen in het kader van een wetenschappelijk studie. Buiten studieverband vormen de Europese regels een groot struikelblok. De Europese wet genaamd Falsified Medicines Directive, die vervalsing van medicatie moet tegengaan, verbiedt heruitgifte van geneesmiddelen.
Eventuele aanpassing van deze wet kost jaren. Uitbreiding van het onderzoeksproject vormt daarom een geitenpaadje waarmee Nederland alsnog medicijnverspilling kan tegengaan en meer bewijs kan aanleveren voor de lobby op EU-niveau. De uitbreiding van het project geldt voor een periode van 1,5 jaar en is geïncludeerd in de Transformatiedeal dure geneesmiddelen ZN en NFU. Naast de ziekenhuizen is ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) nauw betrokken.
Bron: