Project voor thuismonitoring om longaanvallen bij COPD te voorkomen

Delen via:

Promovendus Atena Mahboubian (LUMC) doet onderzoek naar toepassing van e-health voor de vroege detectie van longaanvallen bij COPD-patiënten. Het LUMC ontving een jaar geleden ruim 600.000 euro subsidie van de Europese Commissie (Horizon-EIC Pathfinder) voor de ontwikkeling van real-time thuismonitoring van patiënten. Doel is om daarvoor een apparaat te gebruiken dat biomarkers voor een longaanval in ademlucht kan herkennen nog voordat er klachten zijn. De ontwikkeling van het apparaatje gebeurt onder andere samen met de Leidse start-up RespiQ en het Noorse bedrijf SINTEF. De samenwerking vindt plaats binnen het Europese Breath-Sense-project. 

“Het voorspellen van een longaanval is nu erg lastig. Bij mijn weten is er nog geen specifiek systeem voor”, vertelt Mahboubian. “De beste voorspeller is het aantal exacerbaties dat iemand eerder heeft gehad. Dat verhoogt het risico op een volgende exacerbatie, maar het is nooit precies bekend of en wanneer die optreedt. En het is bovendien voor veel patiënten niet duidelijk wat een longaanval precies is. Soms kijkt iemand de situatie nog even aan omdat beginnende klachten ook een verkoudheid kunnen zijn.” 

Er zijn wel apps die patiënten dagelijks of wekelijks invullen om een zorgverlener, vaak een verpleegkundige, een beeld te geven hoe het met hen gaat. Via de app of telefonisch kan iemand dan adviezen krijgen als het slechter gaat. “Dat kan zeker de ernst van een aanval verminderen, weten we uit interviews die we de afgelopen tijd hebben gedaan”, vervolgt Mahboubian. “Maar het voorspellen en voorkomen van aanvallen kan momenteel nog niet. Een aanval heeft zowel fysiek als mentaal grote impact op een patiënt. Het kan veel zorg en leed verminderen als we aanvallen kunnen voorkomen.” 

Biomarkers

Binnen het project zijn inmiddels gesprekken gevoerd met een aantal patiënten en zorgverleners om COPD-zorgprocessen in beeld te krijgen, ervaringen te horen over de bestaande apps voor COPD-patiënten en ook wensen wat betreft het nieuwe analyseapparaat. Mahboubian: “We kijken breder dan alleen naar het apparaat: de gesprekken leveren veel relevante informatie op over COPD-zorg en thuismonitoring in het algemeen. In een volgende fase willen we alle informatie praktisch gaan verwerken in mogelijk een prototype van het analyseapparaat. Met patiënten en zorgpersoneel gaan we interactieve sessies houden met ook een ontwerper die ideeën meteen in beeld kan brengen.” 

Het apparaat wordt ontwikkeld om in uitgeademde lucht bepaalde biomarkers te detecteren die kunnen wijzen op een longaanval. Bij die detectie gaat het om de hoeveelheid biomarkers in de ademlucht en hun verhouding ten opzichte van elkaar. Het onderzoek daarnaar is nog in de beginfase, laat Mahboubian weten. “Welke biomarkers komen überhaupt vrij bij ademhaling? Welke zijn aanwezig voor en na een longaanval? Wat zijn daarvan significante waarden? Dat zijn vragen die worden onderzocht en waarover nu data worden verzameld. Er zijn uiteraard veel data nodig, want er zijn veel verschillen tussen patiënten. Ook wat betreft bijvoorbeeld medicatiegebruik en roken, wat allebei van invloed is op ademlucht. Het idee is om in een latere fase kunstmatige intelligentie in te zetten om verbanden te vinden.” 

Inpassing in bestaande COPD-zorg

Doel van het Breath-Sense-onderzoek is om het nieuwe apparaat zodanig te ontwikkelen dat mensen thuis op een makkelijke manier gemonitord kunnen worden. “Ze hoeven er dan alleen in te blazen, waarna we kunnen zien of er mogelijk een COPD-aanval aankomt”, zegt Mahboubian. “Dan kunnen we daarop handelen om de aanval te voorkomen.” 

Binnen de samenwerking houden de bedrijven zich bezig met de technische kant van de ontwikkeling. De LUMC-onderzoekers richten zich op inpassing van de toekomstige detectiemethode in bestaande zorgprocessen rond COPD-patiënten. “Het product moet goed aansluiten bij wensen en behoeften van gebruikers”, aldus Mahboubian. “Dat zullen voornamelijk patiënten zijn, maar mogelijk ook verpleegkundigen, longartsen en huisartsen of praktijkondersteuners. Van fysiotherapeuten, die momenteel geen actieve rol hebben in dergelijke thuismonitoring, horen we dat zij daar wel voor openstaan. Dit zijn de meest genoemde betrokken zorgverleners binnen de COPD-zorg.”  

Lange ontwikkeling

Het project is niet alleen met bedrijven, maar ook in samenwerking met ziekenhuis King’s College London. Daar zullen, op iets kleinere schaal, eveneens gesprekken plaatsvinden met gebruikers en zal het COPD-zorgproces worden geanalyseerd. “Zo kunnen we onze bevindingen vergelijken en verifiëren. Maar zij zullen zich vooral richten op het ‘proof of concept’-gedeelte”, licht Mahboubian toe. 

Het idee voor gebruik van uitgeademde lucht voor detectie van aandoeningen, bijvoorbeeld met de E-nose, bestaat al vele jaren. Maar grootschalige toepassing ervan laat nog steeds op zich wachten. Toch heeft Mahboubian goede hoop dat ademanalyse ooit praktijk zal worden. “Helaas duurt de ontwikkeling van een betrouwbaar product vele jaren. Met ons onderzoek willen we eraan bijdragen dat een mogelijk toekomstig analyseapparaat past bij de wensen en behoeften van gebruikers en bij zorgprocessen. Waarschijnlijk duurt dat nog wel 5 tot 10 jaar, maar ik geloof erin dat het mogelijk is en dat het gaat komen.” 

Naar proactieve en preventieve aanpak

Promovendus Atena Mahboubian coördineert het Europese Breath-Sense-project samen met collega-onderzoekers dr. Jiska Aardoom en dr. Marise Kasteleyn. Aardoom is assistent professor en haar onderzoek richt zich op e-health in relatie tot mentale gezondheid, chronische ziekten en zelfmanagement. Kasteleyn is eveneens assistent professor met een onderzoeksfocus op e-health, onder andere op het gebied van longziekten en diabetes type 2.  

Als blijkt dat thuismonitoring van COPD-patiënten veilig en betrouwbaar kan worden ingericht met dit apparaat, kan dat het COPD-management volgens Aardoom ingrijpend veranderen: “Als we met de juiste adviezen en medicatie kunnen ingrijpen voordat een patiënt een longaanval krijgt, dan kunnen we ziekenhuisopnames en verslechtering van patiënten voorkomen. Dan gaan we van een reactieve naar een meer proactieve en preventieve aanpak. Dat kan de druk op de zorg verminderen en geeft mogelijkheden om zorg gerichter te gaan inzetten. De vraag is nog wel voor wie een apparaat voor thuismonitoring geschikt is. Dat is dan ook een van de onderzoeksvragen in deze fase van het project. De patiëntengroep is heel divers. We gaan daarom met zo veel mogelijk mensen, ook in focusgroepen, in gesprek over hun wensen en mogelijkheden.”

Platform NeLL

Het Breath-Sense-project vindt plaats binnen het National eHealth Living Lab (NeLL) van het LUMC. De missie van NeLL is om duurzame zorg- en gezondheidsmodellen te ontwikkelen, op te schalen en te implementeren. Kasteleyn vertelt erover: “Het is een onafhankelijk kennisplatform waar allerlei e-healthprojecten bij elkaar komen. Er is samenwerking met andere UMC’s, hogescholen, zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en bedrijven. We doen verschillende projecten bij diverse ziektebeelden waaronder longziekten, maar ook projecten gericht op waardebepaling in de zorg. We onderzoeken de ontwikkeling van allerlei digitale zorgtoepassingen en daarna ook de implementatie en opschaling ervan. Het delen van kennis staat bij ons voorop. We publiceren alle onderzoeken die we doen, ook als de uitkomsten bijvoorbeeld minder gunstig zijn. Het Breath-Sense-project levert veel data op die ook weer relevant zijn voor andere projecten. Er is een eerste publicatie in de maak, over verwachtingen en ervaringen bij gebruikers en zorgpersoneel wat betreft thuismonitoring.” 

Colistimethaatnatrium werkzaam tegen P. aeruginosa-infectie

nov 2024 | Bacteriële infecties

Lees meer over Colistimethaatnatrium werkzaam tegen P. aeruginosa-infectie

PCR op verschillende luchtwegmonsters om Pneumocystis-pneumonie te diagnosticeren

nov 2024 | HIV, Pneumonie, Schimmelinfecties

Lees meer over PCR op verschillende luchtwegmonsters om Pneumocystis-pneumonie te diagnosticeren

Training gunstig bij inspanningsbenauwheid bij long COVID

nov 2024

Lees meer over Training gunstig bij inspanningsbenauwheid bij long COVID

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

nov 2024

Lees meer over Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Michel van den Heuvel benoemd tot hoogleraar Longziekten in Utrecht

nov 2024 | Astma, CF, ILD

Lees meer over Michel van den Heuvel benoemd tot hoogleraar Longziekten in Utrecht

3 clusters geïdentificeerd van longfibrosepatiënten

nov 2024

Lees meer over 3 clusters geïdentificeerd van longfibrosepatiënten

Keynote webinar | Spotlight on adolescent vaping

29 jan 2025 om 18:00 | Longoncologie

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on adolescent vaping

Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

22 jan 2025 om 20:00

Lees meer over Overmatige slaperigheid overdag bij OSA & narcolepsie: de laatste inzichten

Targeting COPD with type 2 inflammation: emerging biologic landscape

3 dec 2024 om 19:00 | COPD

Lees meer over Targeting COPD with type 2 inflammation: emerging biologic landscape

Remodelling en Remissie: nieuwe inzichten in astma

18 nov 2024 om 20:00 | Astma

Lees meer over Remodelling en Remissie: nieuwe inzichten in astma

Pulmo Pubquiz 2024

24 sep 2024 om 20:00 | COPD, Virale infecties

Lees meer over Pulmo Pubquiz 2024

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Keynote webinar | Spotlight on medication adherence

27 jun 2024 om 18:00 | Astma

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on medication adherence

Diafragmaparalyse - alles wat u moet weten!

13 jun 2024 om 20:00 | Chirurgie

Lees meer over Diafragmaparalyse - alles wat u moet weten!

ERS 2023 videoverslagen

COPD

Lees meer over ERS 2023 videoverslagen
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

nov 2024 | HIV, Immuuntherapie, Longoncologie, Virale infecties

Lees meer over Behandeling met immuuncheckpointremmers is veilig bij mensen met hiv en kanker

PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

sep 2024 | Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

Het overwinnen van resistentie tegen PD-(L)1-remmers bij NSCLC

sep 2024 | Longoncologie

Lees meer over Het overwinnen van resistentie tegen PD-(L)1-remmers bij NSCLC

Kosten en waarde van immuuncheckpointremmers voor solide tumoren in Nederland

sep 2024 | Immuuntherapie

Lees meer over Kosten en waarde van immuuncheckpointremmers voor solide tumoren in Nederland

Meditatie heeft positief effect op mentale gezondheid bij COPD

sep 2024 | COPD

Lees meer over Meditatie heeft positief effect op mentale gezondheid bij COPD

Verandering in T2-biomarkers hangt niet samen met respons op tezepelumab

sep 2024 | Astma

Lees meer over Verandering in T2-biomarkers hangt niet samen met respons op tezepelumab

FRONTIER-4: Eerste signalen voor effect tozorakimab bij COPD

sep 2024 | COPD

Lees meer over FRONTIER-4: Eerste signalen voor effect tozorakimab bij COPD

Minder vermoeid na longrevalidatie in het hooggebergte

sep 2024 | Astma

Lees meer over Minder vermoeid na longrevalidatie in het hooggebergte

Diagnose van interstitiële longziekten vergemakkelijkt door eNose

sep 2024 | ILD

Lees meer over Diagnose van interstitiële longziekten vergemakkelijkt door eNose

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Zorgtransitie: Thuistoedieningspilot met anti-IL5 behandelingen voor ernstig astma

nov 2021 | Astma

Lees meer over Zorgtransitie: Thuistoedieningspilot met anti-IL5 behandelingen voor ernstig astma

MedNet Longziekten 2024-03

okt 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-03

MedNet Longziekten 2024-02

jul 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-02

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Longziekten 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-01

MedNet Longziekten 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-04

MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

nov 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

MedNet Longziekten 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-03

MedNet Longziekten 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-02

MedNet Oncologie special Longkanker 2023

mei 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2023