Op 12 december 2023 promoveerde Mathilde Pronk aan de Erasmus Universiteit op haar onderzoek naar anonieme nierdonatie bij leven. Ze bekeek hierin zowel het perspectief van de anonieme donor als van de ontvanger van de anoniem gedoneerde nier.
Pronk ontdekte dat zowel de anonieme donoren als de ontvangers op individueel niveau tevreden waren over het huidige beleid waarin men anoniem moet blijven. Toch vonden zij dat mensen zelf de keuze zouden moeten kunnen maken of ze donor/ontvanger wel of niet willen leren kennen. Bovendien bleven veel van hen nieuwsgierig naar de uitkomst van de transplantatie en/of naar de identiteit van de donor/ontvanger.
Nierpatiënten die een zogenaamde ‘public solicitation’ gebruikten om een donornier te vinden beschouwden dit als een laatste redmiddel om een donor te vinden. De publieke zoektocht bracht hen steun van een breed publiek en hoop, maar werd tegelijkertijd ervaren als emotioneel en praktisch belastend.
De belangrijkste motivatie voor donoren was om iemand in nood te helpen. Zij ervaarden de donatie bijna allemaal als bekrachtigend, óók donoren met bestaande psychische klachten. Pronk concludeert hieruit dat psychopathologie niet automatisch hoeft te leiden tot uitsluiting van donatie. Pronk werd bij haar onderzoek begeleid door promotor prof. dr. Marlies Reinders en copromotor dr. Emma Massey.
Bron: